Фейсбук знае на кого се обаждате и кой ви звъни, на кого пращате SMS и какво пише в него

OFFNews 26 март 2018 в 08:25 13682 4

Докато потребителите продължават да трият Фейсбук профилите си заради заради скандала с "Кеймбридж Аналитика", мнозина откриват, че социалната мрежа притежава далеч повече данни за тях, отколкото очакват. Например: входящи и изходящи обаждания и SMS-и.

Две години от социалната мрежа са събирали имена на контакти, телефонни номера и SMS-и в продължение на две или повече години от устройства с Андроид, пише уебсайтът Арс Текника (Ars Technica).

От компанията заявяват, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са дали съгласието си. Оттам обясняват, че информацията не е била споделяна с приятели или външни приложения, а се използва, "за да се подобри общуването на хората във Фейсбук", като им се помогне да се свързват с други хора. 

Фейсбук обяви на уебсайта си, че никога не продава данните и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Но говорителката не отговори на въпроса защо е необходимо да се събира информация за телефонни контакти и есемеси, пише АП.

Скандалът, избухнал заради споделянето с "Кеймбридж Аналитика" на лична информация 50 милиона потребители, което е позволило манипулирането им в навечерието на изборите в САЩ, доведе и до създаването на движението #deletefacebook (изтрий Фейсбук - англ.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

26.03 2018 в 12:18

Какви точно журналисти сте вие бре, това е малоумно направо. Най-малко искам да защитавам фейсбук, ама тези неща всичките до едно те пита дали искаш да ги направиш.
Месинджър и до сега пита дали иска да пращаш смс-и през неговата система, а фейсбук и месинджър те питат дали искаш да ти синхронизират номерата от контактите. Сега да го представяте като огромна новина е чак смешно.
Ако не искаш да бъдеш следен в интернет, особено когато си почти неграмотен, не ползваш интернет или поне не ползваш социални мрежи. Не си създаваш профили в гугъл, фейсбук, туитър и така на татък.
Всички от гореспоменатите следят и събират данни, гугъл с тези данни изгражда алгоритъм на принципа на изкуствения интелект, за това операционната им система се казва именно андроид.

15914

1

поп Дръвчо

26.03 2018 в 08:35

Ихааааа, открихме Америка.

 
X

Да помогнем на украинските деца!