Google проследява спазват ли се мерките за изолация в 131 държави

Анализът на Google на данни за местонахождението на потребителите е най-голямата налична база данни в помощ на здравните власти

OFFNews 03 април 2020 в 11:53 2022 0

Снимка seroundtable

Google публикува доклади за 131 държави, показващи дали посещенията в магазини, паркове и работни места са спаднали през март, когато много правителства въведоха мерки за изолация, за да овладеят разпространението на новия коронавирус, съобщава Ройтерс.

В докладите са представени схеми, в които се сравняват посещенията през последните седмици на спирките на метрото, влаковете и автобусите, както и в хранителните магазини и други места спрямо петседмичен период по-рано тази година.

Анализът на Google на данни за местонахождението на потребителите на смартфони е най-голямата налична база данни,
която има за цел да помогне на здравните власти да проследят дали хората спазват разпоредбите да излизат само при крайна
необходимост.

Докладът сочи, че в Италия, една от най-силно засегнатите от вируса страни, посещенията в магазини и места за отдих, включително ресторанти и киносалони, са спаднали до 94%, докато посещенията на работните места са 63%. 

В Япония, където мерките за социално дистанциране не са толкова крайни, посещенията в места за търговия на дребно и места за отдих са намалели с 26%, а посещенията на работните места са спаднали само с 9%.

Китай, Сингапур, Южна Корея и други държави помолиха жителите да използват приложения, за да проследяват спазването на карантината, но активисти се противопоставиха с тезата, че подобни мерки могат да компрометират свободите на отделните лица.

Google заяви, че не представя демографски сведения, но е в готовност да включи допълнителна информация и страни в следващи доклади.

Facebook, който подобно на "Гугъл", има милиарди потребители, споделя данни за местонахождението с неправителствени изследователски групи, които съставят подобни доклади за властите в няколко страни. Социалната медия обаче все още не е публикувала данните. Заразените с коронавирус са над 1 милион по света, а починалите от COVID-19 са 52 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови