Хакнаха Джеф Безос, Бил Гейтс, Илон Мъск и Барак Обама в Twitter

Хакери поискали от тяхно име пари, които обещали да удвоят. В резултат са извършени 321 транзакции

OFFNews 16 юли 2020 в 12:43 2902 0

Снимка Pixabay

Хакери атакуваха профилите в Twitter на някои от най-богатите и известни хора в света в опит да накарат хората да им изпратят криптовалута.

Засегнати са милиардерите Джеф Безос, Бил Гейтс и Илън Мъск, бившият президент на САЩ Барак Обама и риалити звездата Ким Кардашиян, както и компаниите Apple и Uber, предаде Би Би Си. Ройтерс допълва имената с бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, рап изпълнителя Канае Уест и бившия американски вицепрезидент Джо Байдън. Разбит бил и профилът на "Бъркшър Хатауей" на Уорън Бъфет.

Хакерите обещали от тяхно име да удвоят преведената сума на техните последователи в социалната мрежа, ако въпросните средства постъпят възможно най-скоро на сметката им.

След известно време съобщенията от хакнатите профили били изтрити.

"Всички ме молят да им върна парите", писа в Twitter Бил Гейтс след съобщение, че от негово име някой написал: "Изпратете 1000 долара, аз ще ви върна обратно 2000 долара". 

Според Twitter това е координирана атака насочена срещу потребители с "достъп до вътрешна информация". 

"Знаем, че хакерите използват тази атака, за да поемат контрола върху известни и видими акаунти, след което да пускат туитове от тяхно име", заявиха от Twitter. 

Към момента все още се проучва как е станал пробивът в Twitter.

"Разполагаме с информация за инцидента, разследваме случая и предприемаме мерки за отстраняване на последствията от него", съобщават от Twitter и обещават своевременна допълнителна информация.

Повече от 300 транзакции са били извършени в четвъртък към биткойн адреса, появил се в профилите на известни хора. Към 1:00 часа българско време са извършени 321 транзакции на 12,3 биткойни. Цената на един биткойн е около 9 200 щатски долара, така че са преведени общо около 113 хиляди долара.

Броят на транзакциите продължава да расте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови