Huawei купи руска технология за лицево разпознаване

OFFNews 03 юни 2019 в 13:59 3304 0

Лицево разпознаване

Снимка vedomosti.ru

Китайският производител Huawei придоби правата върху технология на руската компания „Вокорд“, разработваща системи за разпознаване на лица, пише „Ведомости“.

Според информацията на един от източниците на изданието сумата по сделката е между 40 и 50 млн. долара. От Huawei са потвърдили, че вече притежават компанията „Игл софтлаб“, която „Ведомости“ свързва с „Вокорд“ чрез учредителите и миноритарните акционери. В „Игл софтлаб“ ще се преместят повечето от служителите на разработчика на системите за видеонаблюдение, твърдят източниците.

Един от запитаните експерти подчертава, че в Китай сега е налице бум на системите за лицево разпознаване, а в Русия подобен стартъп може да бъде закупен с десетки пъти по-евтино, отколкото в САЩ. Според него сделката с Huawei ще закрие западния пазар за „Вокорд“. Китайската компания притежава собствен алгоритъм за лицево разпознаване, но тя би могла да се заинтересува от разработваните от руска фирма HD-камери с „умни“ функции.

Компанията „Вокорд“ разработва камери и програмна сигурност за разпознаване на лица, видеонаблюдения и регистриране на нарушения на правилника за движение по пътищата. Според данните на Роспатент, тя притежава 17 патента на изобретения и програми, но през април компанията е подала заявление за отказ от правата си върху тях.

В средата на май т.г. САЩ вкара Huawei в черен списък, след което от партньорство с нея се отказаха Google и производителите на чипове Intel, Qualcomm, Broadcom, Xilinx. Ограниченията означават, че ако американските компании искат да търгуват с китайския производител, ще трябва първо да получат специално разрешение. По-късно американското Министерство на търговията издаде на Huawei временен 90-дневен лиценз за частично възобновяване на работата в страната. В края на май медии разкриха, че китайската корпорация е поискала съдът да признае за нарушение на Конституцията закона, по който тя е включена в черния списък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови