Instagram наложи цензура по искане на Русия

OFFNews 16 февруари 2018 в 08:46 3098 0

Instagram блокира публикации от Русия, свързани с твърдения за корупция, отправени от популярния опозиционен лидер Алексей Навални, предаде Би Би Си. Действията на разработената от Facebook мрежа за споделяне на снимки са следствие от искане на руския медиен регулатор Роскомнадзор за налагане на цензура спрямо твърдения на Навални.

Реакцията на Instagram контрастира с тази на сайта на Google за споделяне на видео - YouTube. Русия поиска блокирането на няколко клипа до сряда, но това не се случи.

Спорът бе предизвикан от видео, качено от антикорупционната фондация на Навални миналата седмица. Разследването е за милиардера Олег Дерипаска и неговите връзки с руския вицепремиер Сергей Приходко. Видеото разкрива, че двамата да се срещали тайно в чужбина на яхта. Милиардерът е свързан и с бившия шеф на предизборния екип на Доналд Тръмп - Пол Манафорт.

25-минутният клип е бил гледан повече от пет милиона пъти.

YouTube не са коментирали въпроса с руското искане.

Някои интернет доставчици предприеха действия срещу сайта на Навални, за да се съобразят със заповедта на руския регулатор Роскомнадзор, обяснена със съдебно решение, потвърждаващо, че правата на Дерипаска са били нарушени.

Говорителка на Facebook отклони искането да коментира въпроса, но потвърди, че има решение за съобразяване искането на Роскомнадзор.

"Когато правителството смята, че нещо в интернет нарушава техните закони, те могат да се свържат с компаниите и да поискат достъпът до това съдържание да бъде ограничен", посочи тя.

"Ние преглеждаме такива искания внимателно, в светлината на местното законодателство и там, където е подходящо, правим съдържанието недостъпно за съответната страна или територия", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови