Instagram ще изпревари Twitter като източник на новини

OFFNews 16 юни 2020 в 16:20 3134 0

Снимка Pixabay

Популярната сред младежите социална мрежа за споделяне на снимки Instagram ще надмине по популярност Twitter. Това показват данните от изследване на Института за дигитални новини "Ройтерс", предаде Би Би Си.

От доклада става ясно, че употребата на Instagram като източник на новини се е удвоила от 2018 г. насам. 

1/4 от 18-24 годишните във Великобритания например са използвали именно Instagram, за да се информират за коронавирусната пандемия.

Данните от проучването на 40 държави показват, че поначало социалните мрежи са платформите с най-ниско доверие, като едва 26% от потребителите са вярвали на информация свързана с коронавируса, която е публикувана там. Подобен процент хора се доверяват и на новини, споделени в чатовете Facebook Messenger и WhatsApp.

С най-голямо доверие са националните правителства и новинарските организации или 59% от участващите в анкетата. 

1/3 от анкетираните ползват Instagram, като хората на възраст под 25 години са 2/3 от тях. 11% използват платформата да четат новини, с което Instagram се нарежда малко след Twitter.

"Младите хора реагират добре на истории, които са разказани просто и са с добри илюстрации", обясни Ник Нюман, водещ автор на доклада.

Нюман подчертава, че не е задължително Instagram да замени Twitter, защото хората ползват повече от една социална мрежа.

Instagram освен това е собственост на Facebook и двете социални мрежи имат вътрешна комуникация и връзка, докато Twitter е самотен играч и вероятно ще бъде отхвърлен до 2021 г., отчитат изследователите.

В световен мащаб доверието в новините спада. Само 38% от хората вярват на новини "през по-голямата част от времето". 46% вярват на предпочитания си източник на новини.

От 40-те държави в изследването само в 6 над половината от анкетираните имат доверие на новинарските източници. Най-обезкуражаваща е ситуацията във Великобритания, където едва 28% имат доверие в източниците на информация, което спад с 12% спрямо 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови