Как да намерим лесно и бързо необходимите ни авточасти?

OFFNews 21 ноември 2019 в 14:49 27303 0

За съвременния човек, автомобилът отдавна се е превърнал в необходимост. А всеки собственик на автомобил се сблъсква с проблема за търсене и закупуване на авточасти. Независимо дали ви предстои техническо обслужване или ви изненада авария - нещата винаги се свеждат до закупуването на резервни части и консумативи.

Разбира се, днес с наличието на множество дистрибутори и онлайн магазини, предлагащи авточасти, нещата са значително по-прости и лесни. Дори да не пазарувате онлайн вие можете да се информирате за предлаганите резервни части, консумативи и цени на сайтовете на съответните физически магазини, както и за местоположението и работното им време.

Какво трябва да знаете преди да започнете търсенето?

Това зависи от това дали търсите консуматив за даден автомобил или определена резервна част:

При консумативите е добре да се съобразите с:

1. Предписанията на завода производител на автомобила

2. Сезона на експлоатация: зима или лято

3. Режима и условията на работа: градски условия, дълги преходи и т.н

4. Маниера на шофиране на водача.

С резервните части нещата са по-сложни.

Тук вече става въпрос за строго идентични продукти, които са характерни за точно определен автомобил. И за да получите точно това, което търсите повечето магазини за авточасти работят с каталози и VIN код. Ето какво е необходимо да знаете преди да започнете да търсите авточасти:

1. Марка и модел автомобил;

2. Година на производство;

3. Номер на рамата на автомобила или така познатия на английски VIN код.

Това е необходимо, защото при една и съща марка и модел автомобили в процеса на
производство се правят конструктивни изменения. Така съвсем възможно е автомобили от една и съща марка и модел да имат разлики в отделните резервни части. Посредством номера на рамата се установява каква точно резервна част е необходима.

Повечето производители на автомобили и търговци на авточасти в сайтовете си имат търсачки, където по VIN номера може да се получи цялата информация за даден автомобил и каталожните номера на необходимите резервни части. Също така може да се провери каталожния номер на цвета на автоемайл лака при необходимост.

От къде да вземем номера на рамата?

Продуктовия номер на рамата е посочен в талона на автомобила и на табелата на купето под капака на двигателя, може да е набит на купето или лазерно гравиран.
При някои производители е възможно да се намира на прага на купето, на вратата,
на дъното на багажника или на рамата, при автомобили с рама.

4. Бензинов или дизелов двигател;

5. Обем на двигателя и мощност в конски сили;

6. Моделът автомобил преди или след фейслифт ли е произведен. За информация фейслифтът означава подобрение по купето и някои от системите на автомобила, с цел по добра визия, комфорт и работа. Всеки производител прави фейслифт на произвежданите модели автомобили през няколко години.

7. Някои резервни части имат свой собствен каталожен номер и това значително опростява търсенето. Проблемът е, че частта трябва да се демонтира, за да прочетете номера, но пък гарантира пълно съвпадение.

8. При избора на някои резервни части също трябва да съобразите условията и режима на работа на автомобила, както и маниера на шофиране, което за едни спирачни накладки например е от решаващо значение.

Оригинални резервни части или заместители?

Производството и предлагането на пазара на резервни части е огромно. В световен мащаб авточастите са разделени условно на:

1. Оригинални части, произведени за влагане в производството на нови автомобили. Обозначават се с ОЕ(Orirginal Equipment)

2. Оригинални части, предназначени за последващо влагане. Те са произведени от производителите на ОЕ, но са предназначени за търговската мрежа и автосервизите и се обозначават с OES(Orirginal Equipment Supplier) или OEM(Original Equipment Manufacturer)

3. Резервни части с различно качество и производители. В тази категория също има авточасти с доказан произход и сертификати за качество, но има и продукти със значително по-ниско качество.

Съществуват големи дистрибутори на авточасти със собствена система за обозначение на качеството, която може да ви ориентира за всеки продукт според изискванията ви.


Не по-малко важна е и цената.

В общи линии дилемата с цената е такава: по-скъпи части с по-дълъг експлоатационен срок или по-евтини с по-малък живот. В нашата страна има и трета възможност, която е много разпространена - части втора употреба. Тук съществува голям риск доколко такива части, ще ви служат, но за временно ползване е приемливо.

Изборът на магазин е от съществено значение

Добре е да пазарувате от утвърдени търговци, които са доказали своята коректност и гарантират за произхода и качеството на предлаганите авточасти, за да не се окажете измамени в един момент.

Един добре зареден магазин ще ви предложи богат избор на оригинални и неоргинални части, с техните характеристики и цени. Както и необходимата консултация, за да изберете това, което е най-подходящо за вашия автомобил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!