Китай се готви да изпрати последния си сателит в космоса, с което ще даде военна независимост на Пекин

OFFNews 22 юни 2020 в 16:16 2807 0

Снимка БТА/AP

Китай се готви да изпрати и последния си сателит в космоса, който да завърши глобалната навигационна система на страната и да премахне зависимостта от американската технология в тази област, предаде CNBC. 

Това е значително развитие, тъй като ще гарантира, че военните системи на Китай ще останат онлайн в случай на конфликт със САЩ. Според експерти това е и част от усилията на Пекин да увеличи технологичното си влияние в чужбина.

Китайската мрежа, известна като Beidou, се състои от 30 спътника, които са ключови за навигацията и съобщенията. Тя е конкурент на Глобалната система за позициониране (GPS), собственост на правителството на американското правителство.

"Китайските военни сега разполагат със система, която могат да използват независимо от американската GPS система", заяви Андрю Демпстър, директор на Австралийския център за изследвания на космическото инженерство.

Китай трябваше да изпрати последния сателит тази седмица, но изстрелването беше отложено поради "технически проблеми", предаде официалния уебсайт на Beidou.

Първата версия на собствена навигационна система беше в експлоатация до 2000 г., като тя покриваше само територията на Китай. Втората итерация беше завършена до 2012 г. и предостави услуги на Азиатско-Тихоокеанския регион. Тази трета версия, когато бъде завършена, ще означава, че Beidou вече има глобално покритие.

Евентуалното завършване на китайската навигация е част от глобалния напредък на Китай по отношение на технологиите.

Държави като Тайланд и Пакистан вече използват системата Beidou за различни приложения.

Над половината държави в света използват мрежата, заяви Ян Чангфенг, главен дизайнер на Beidou. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови