На съд: Фейсбук обвини компания в злоупотреба с данни на потребители

OFFNews 11 май 2019 в 13:26 2548 0

Facebook съди южнокорейска фирма с обвинението за незаконна употреба на данни с цел маркетинг и реклама.

Социалната мрежа иска съдът да ѝ разреши да провери дейността на Rankwave, за да се установи дали фирмата е получила и евентуално - продавала потребителски данни.

Източник от "Фейсбук" е заявил пред Би Би Си, че все още не може да се каже колко информация е изтекла и колко потребители са засегнати. От мрежата казват, че сегашните им действия ще "изпратят послание на предприемачите, че във "Фейсбук" сме сериозни при прилагането на политиката ни".

От "Фейсбук" разследвали практиките при използване на данни на Rankwave с цел маркетинг и реклама от юни 2018 г. до миналия месец. Оказало се, че компанията не е в състояние да потвърди, че спазва правилата на "Фейсбук", разяснява Джесика Ромеро от управлението на социалната мрежа.

От Rankwave все още не са коментирали жалбата, подадена в Калифорния в петък, в която "Фейсбук" обвинява Rankwave в използването на най-малко 30 различни приложения, за да проследява и анализира коментари и харесвания на потребители в страници на "Фейсбук". От социалната медия инициират съдебното преследване, след което ще поискат финансово обезщетение за нанесени вреди. Оттам твърдят, че компанията е накърнила репутацията и общественото доверие във "Фейсбук".

Случаят може би ще предизвика сравнение с Cambridge Analytica, базираната във Великобритания компания, която използва лични данни от Фейсбук в полза на политически кампании. Разкритието предизвика криза, която засегна сериозно социалната мрежа.

В петък съоснователят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж, за да обсъдят евентуални регулации на социалните мрежи.

"Имаме нужда от нови правила за интернет, които ще определят отговорностите на компаниите и правителствата", каза Зукърбърг пред френския тв канал France 2 след срещата.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!