Над милиард устройства Android изложени на риск от хакерска атака

OFFNews 06 март 2020 в 16:41 5958 1

Снимка pixabay

Над 1 милиард устройства с операционната система Android са застрашени от хакерска атака, защото вече не са защитени благодарение на ъпдейти за сигурността им, предупреждава британската организация Which?, която работи в полза на защита правата на потребителите, цитирана от Би Би Си.

Уязвимостта може да изложи на опасност от кражба на данни потребители в целия свят.

Всеки, който използва телефон Android, произведен през 2012 г. или по-рано има основания за опасения, твърдят те.

Which? се опитали да се свържат с Google, но оттам не отговорили. Технологичният гигант не откликнал и на запитването от Би Би Си.

Собствените данни на Google показват, че 42.1% от потребителите на Android по света използват версията 6.0 или по-стара. Според бюлетина за сигурност на Android през 2019 г. не се предлага обновяване на системите за сигурност за версии под 7.0.

На база тези данни Which? заключава, че двама от всеки петима потребители на Android по света вече не са защитени. Проверили заключението си чрез тестове на следните телефони:

- Motorola X;

- Samsung Galaxy A5;

- Sony Xperia Z2;

- LG/Google Nexus 5;

- Samsung Galaxy S6.

Поискали антивирусната лаборатория AV Comparatives да ги зарази и тя успяла да го направи при всеки от телефоните, предизвиквайки множество поражения при всеки от тях.

От Which? споделили резултатите с Google, но технологичният гигант "не успя да ни увери, че има планове, за да помогне на потребителите, на чиито устройства вече не се правят ъпдейти". Оттам настояват за повече прозрачност от страна на Google.

Те съветват също ако устройството ви е на повече от две години да проверите дали то може да бъде обновено към по-нова версия на операционната система. Ако отговорът е отрицателен, вероятно то е изложено на риск, особено ако използвате Android 4 или по-стара версия. В този случай бъдете внимателни какви приложения сваляте извън Google Play. Бъдете внимателни и относно подозрителни SMS и MMS. Инсталирайте антивирусна програма чрез приложение, но имайте предвид, че възможностите са ограничени при по-старите телефони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови