Нов бъг във Фейсбук може да е изложил на показ лична информация на 14 млн. потребители

OFFNews 08 юни 2018 в 12:01 3329 0

Милиони потребители на Фейсбук може да са изложили лична информация на показ, без да знаят, заради сотфтуерен бъг, предупреди компанията. Става въпрос за 14 милиона души.

Бъгът е позволил публикации да бъдат видими за всички, дори и потребителят предварително да е ограничил достъпа до тях, като например ги е направил видими само за приятели или и за приятели на приятели.

Ръководителят на системата на Фейсбук по сигурността Ерин Игън се извини за грешката и увери, че проблемът е решен. Потребителите, които има вероятност да са засегнати, ще бъдат уведомени със съобщение от социалната мрежа.

Бъгът е бил активен от 18 и 22 май, а справянето с него и скриването на информацията е продължило до 27 май.

Когато потребителите публикуват нещо във Фейсбук, те могат да изберат дали то да е видимо за всички, или за ограничен кръг от хора, най-често включените в списъците им с приятели. Фейсбук пази настройките и автоматично ги прилага при следващия пост. Но между 18 и 22 май тази година бъгът е позволил на публикациите да са видими за всички потребители, без значение от настройките. Ако потребителите не са забелязали промяната, може да са публикували нещо, което да не са искали да е видимо за по-широка аудитория.

По изчисления на Фейсбук става въпрос за приблизително 14 милиона души, които по принцип ограничават достъпа до публикациите си. От компанията вече са започнали да уведомяват потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови