Новите дигитални комунисти

Светослав Метанов 09 ноември 2017 в 15:09 8552 1

На 23 ноември в Интер Експо Център - София предстои събитието „Reinventing organizations: Как създаваме ангажираща работна среда с фокус върху решения?“, което ще наблегне на нови и изпитани организационни практики за устойчиви резултати на работното място. На 22 ноември Марк Маккъргоу ще проведе уъркшоп "Гостоприемно лидерство" като предконферентно събитие.

Вдъхновени от книгата на Фредерик Лалу "Reinventing organziations" и от добрия старт на конференцията през 2016, Биляна Георгиева от InSpiral, Зорница Николова от Leanify, Таня Бояджиева от TAB-Neo-management и Леа Давчева от Аха моменти, се обединяват около организацията тази година, за да създадат пространства и време за действие. Организаторите
обещават, че ще усетим духа на новата вълна, която ще промени начина, по който работим заедно.

Ще можете да чуете личните истории за трансформация в организациите на Христо Бояджиев от Деспарк, Виталий Филипов и Цветан Цветанов от Кемплайт, Магдалена Малеева от клуб Малееви, Тодор Колев от Обекто, Гергана Дженкова, Марк Маккъргоу от Център за фокус към решения, Бернхард Бокелбринк, създател на Социокрация 3.0 и Наташа Фолтанова от Tierra Verde. Има и таен гост, чието име ще бъде обявено в самия ден.

Събитията да с осигурен превод от английски. Вижте повече информация и направете своята регистрация на
www.reinventingorganizations.eu.

За организациите на бъдещето OFFNews разговаря с Тодор Колев от дигиталния кооператив Обекто.

- Г-н Колев, що е то "дигитален кооператив"?

- Основната идея е, че ние като цяло сме кооперация. Това е различна форма на организация спрямо компанията, при която собствеността на практика е на всички.  От друга страна печалбите, които реализираме от този кооператив, се определят от друг вид система. Тук интересното при нашия кооператив е, че го управляваме чрез блокчейн система, която задава "умен договор" или правилата, по които управляваме кооператива, по които разпределяме печалба, по които локираме бюджети. Всичко това се управлява от електронна блокчейн система. Можем да го наречем умен договор.

- А "умен договор" какво е?

- То е нещо много интересно. Той е като истинският договор, само че правилата по него са описани като код и изпълнението на самия умен договор е автономно. Тоест той си има нещо като собствен портфейл и когато вкараме пари в този портфейл те могат да излязат само по правилата на договора. По този начин се гарантира, че правилата ще бъдат спазвани.

Начинът, по който работят умните договорите, е т. нар. блокчейн, който нашумя през последните месеци. Тази технология позволява децентрализирано, без наличието на един човек или една компания, на която да вярваме да достигаме до консенсус.

- Правилно ли да разбирам, че хората, които сте в кооператива и работите заедно и обединявате усилията си за конкретни проекти, не сте служители на организацията и може да работите и за нещо друго?

- Точно така. Това, което е целта на кооператива е да споделяме обща инфраструктура, което може да има различни приложения. Ние се опитваме първо да покажем, че кооперативите могат да функционират като система, но след това самата кооперативна идея може да бъде приложена на много нива. Примерно, едната част от кооператива работи по клиентски проекти и като работи по такива групата се състои от различни фриланс екипи, които са от двама трима души, които нямат нужната инфраструктура, за да правят качествен маркетинг, продажби, счетоводство, да добавят качество на услугата. Затова тези допълнителни неща, които не са свързани с програмиране, си ги споделяме. Всеки екип има известна самостоятелност,  тоест те работят сами за техните си клиенти, но споделяме общата инфраструктура за работа с клиентите.

Това е първата стъпка. Втората, която сега стартираме, искаме по същия начин, използвайки обща инфраструктура да правим нови компании и нови продукти заедно. Тоест вместо да търсим отделно инвеститори, всичко това идва наготово от кооператива. Инвеститорите инвестират в самия кооператив, а после кооперативът инвестира в конкретните идеи. Тоест ние правим нещо като наш акселератор или венчър фонд, с който финансираме идеите вътре в кооператива.

- Това ли е бъдещето на организациите и смятате ли, че подобен подход би бил подходящ и за бизнеси извън технологиите и софтуерната индустрия, в която работите?

- Има един много интересен автор по тази тематика Джереми Рифкин. "Третата индустриална революция" мисля, че се казваше книгата му. На много нива дори в ЕС развитието на кооперативите е залегнало като стратегическа цел. Автоматизацията налага хората да имат все повече способности, които са присъщи на работодателите - да са креативни, да са аналитични, да вземат решения и да са изобретателни пред проблемите. Това ги доближава до ролята на работодателите. 

Работодателите се оплакват от недостиг на квалифицирани служители, а кадърни хора има навсякъде около нас. Просто те вече не искат да бъдат служители. Те искат да стартират собствен бизнес. Това е причината традиционните компании да остават без хора. Така че приложението може да е навсякъде. Хората искат да работят един със друг, а не един за друг. То е повсеместно, но проблемът е как заедно да стигнем до консенсус. Тука идват тези "умни договори", които позволяват на практика веднъж създадените правила, да се спазват. Аз често като ходя на пицария или на кафе си представям как това кафе би могло да се притежава от хората, които работят в него. Тогава тези хора ще работят с усмивка и желание, а не с мисълта "работя колкото ми плащат и не си харесвам работата".

- Нещо като комуна от нов вид?

- Да, нас ни наричат криптокомунисти! Но и формулировката комуна от нов вид е интересна. Идеалите ни всъщност са доста либертариански. Във философията ни е залегнала свободата на индивида. Бидейки свободен, той може свободно да се кооперира с другите свободни индивиди и да свършат нещо заедно без едните да са шефове, а другите - служители.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови