Основателите на Телерик градят най-големия частен хай тек инкубатор в Източна Европа

OFFNews 27 април 2018 в 15:43 11532 0

Съоснователите на Телерик и Телерик Академия – Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев откриха Campus X (campusx.company) - най-големият частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа.

Мащабният проект цели да подпомогне и ускори успеха на стартиращите и вече утвърдени технологични компании.

С планираното поетапно разширяване на кампуса до пролетта на 2019 г. Campus X ще обхваща четири модерно оборудвани сгради в кв. Младост с обща площ 18,000 кв. м и капацитет над 1000 работни места, което го превръща в най-големия частен инкубатор за технологии и талант в България и региона.

„В България има технологични предприемачи, които могат да достигнат и надминат успехите на Телерик. Но за да не бъде това изолиран случай, а постоянен градиращ процес, е необходимо компаниите да живеят в среда, която осигурява условия за споделяне на опит и идеи и създаване на ценни контакти. Затова решихме да изградим Campus X – жива, интегрирана и работеща екосистема, която предоставя мост към ментори и специалисти, инвеститори и финансиране и не на последно място до топ технологичния талант, идващ от Телерик Академия. Така, осигурявайки всички фактори за успех под един покрив, можем да помогнем на компаниите да ускорят значително своето развитие, да постигнат много повече с по-малък вложен капитал и да мултиплицираме положителния ефект“, коментира Бойко Яръмов, съосновател на Campus X и Телерик Академия.

Активна общност от иновативни компании

Още преди официалното откриване в Campus X вече живеят редица технологични компании с обща пазарна оценка от около 50 млн. евро и с амбиции да трансформират сфери като здравеопазване, образование, транспорт, логистика и офис пространства. Сред тях са Office RnD – лидер сред платформите за управление на споделени пространства, Healee, която цели да направи революция
в достъпа до здравеопазване, Dronamics – първият стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за дронове в световен мащаб, Telelink City Services, които разработват умни градски решения и Find Me Cure, която свързва хората, страдащи от различни заболявания, с възможно най-подходящите за тях клинични проучвания.

Модерни работни пространства

Първата фаза от пускането на кампуса вече е в ход. Тя включва общо 200 работни места под формата на частни офиси за стартиращи и вече утвърдени компании, както и споделени пространства за организации в начален етап и специалисти на свободна практика. Кампусът ще предлага на своите обитатели също зали за срещи, специализирани места за телефонни разговори, модерно оборудвани кухня и бани, закрити и открити паркоместа, както и достъп до кафене и магазин за техника в самата сграда.

В следващите фази на развитие, които предстоят до края на 2018 г. и през пролетта на 2019 г., се очаква Campus X да се разшири поетапно с още 3 сгради. Така общата му площ ще достигне 18,000 кв. м и ще включва над 1,000 работни места, зали за срещи, за отдих и забавление, както и зелени площи.

Интегрирана екосистема

Освен с модерно пространство за работа, обитателите на Campus X ще разполагат и с достъп до обучителни програми и талант, успешни професионалисти в области като финанси, право, човешки капитал, маркетинг, управление на продукти и др. Заедно с това те ще имат възможност за директен контакт с основателите на Телерик и тяхната професионална мрежа, с венчър инвеститори и ментори от бизнеса. Предвиждат се още услуги, които да спестяват време и усилия на участниците в екосистемата, както и редица специализирани събития.

Инвестиции и капитал

Освен основателите на Телерик, сред първите обитатели на Campus X е и фондът за рисково дялово инвестиране Eleven, който наскоро обяви нов частен фонд с 6 млн. евро капитал. Така настоящите и бъдещи участници в екосистемата ще имат достъп до венчър инвеститори и капитал, които да подпомогнат бързото развитие на компаниите.

Телерик Академия и достъп до отлично подготвен талант

Компаниите в Campus X (campusx.company) ще имат достъп и до топ технологичния талант, идващ от Телерик Академия, базирана в кампуса. Така те ще могат бързо да разширят екипите си с нови, холистично подготвени кадри във всеки един момент от развитието си. Телерик Академия става ключов елемент от Campus X, което ясно проличава и от логото на кампуса, в чиято основа е новата визуална идентичност на Академията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови