Платформата Noble Hire разширява възможностите за препоръчване на ИТ специалисти

OFFNews 30 март 2020 в 12:15 3620 0

Българската платформа за наемане на ИТ специалисти чрез препоръки от рефърали Noble Hire, доразвива своя модел, който позволява да спечелим суми от порядъка на няколко хиляди лева, ако препоръчаме технологичен кадър и той бъде нает на работа през сайта. Потребителите на платформата вече ще могат да печелят от препоръчаните от тях специалисти всеки път, когато те си сменят работата през нея в бъдеще. Освен това тя ще създаде и възможност за софтуерните компании да печелят, когато техни служители си сменят работата.

„Ако познавате програмист, препоръчате го и бъде нает през нашата платформа, можете да спечелите сума, достигаща 5 000 или дори 10 000 лева. При това ще печелите дългосрочно всеки път, когато той си смени работата посредством Noble Hire. Убеден съм, че този модел, базиран на рефърали, е начинът да се реши трудното достигане до ИТ кадри в бранша и досегашното развитие на платформата ни го доказва“ - споделя Георги Иванов, управител и съосновател на проекта.

Noble Hire е сред най-добрите примери за това колко бързо се развива сегментът с търсене и препоръчване на ИТ специалисти у нас. Платформата съществува от април 2019 г. и вече е сред водещите играчи в този сектор, залагайки на мрежа от рефърали като основна стратегия, които да препоръчват ИТ таланти и да печелят от тяхното наемане. Към момента тя има над 2000 регистрирани потребители, а само през отминалата година е разпределила над 100 000 лева на своите рефърали. Успешният бизнес модел помогна на екипа да привлече рискова инвестиция в размер на 250 000 евро за своето развитие, а плановете са за набиране на нови 1 млн. евро в бъдеще.

Броят на технологичните компании в платформата е повече от 70, като любопитно е, че не всеки желаещ роботодател получава автоматично одобрение да се включи. Те преминават процес на селекция, при който се гледа както предлаганото заплащане, така и фирмената култура, стойността, която предоставят на ИТ екосистемата и прозрачността. Специфичните профили и формат на обявите им за работа позволяват на компаниите да опишат силните си страни по атрактивен и лесно смилаем начин както за кандидати, така и за препоръчващи.

В дългосрочен план екипът дори възнамерява да мотивира компаниите сами да включват своите служители в платформата. Така ако последните решат да сменят работното си място, работодателят ще може да получи бонуси от това. По този начин той би бил компенсиран поне частично за своите инвестиции в обучението и развитието на съответния специалист. Според създателите на сайта, в перспектива това може да се превърне в устойчиво решение на проблема с кражбата на таланти. Моделът вече се тества от някои компании, които са включили свои служители в платформата, вместо да ги освободят директно. Според Георги Иванов, въпреки кризата компаниите, които освобождават кадри са малцинство поне в IT бранша, като повечето фирми продължават усилено да търсят нови попълнения за екипите си.

Друга новост е, че платформата разширява секторите, в които ще търси специалисти, излизайки извън кръга на технологичните компании. За разлика от ИТ сектора, в който рефъралът може да получи две брутни месечни заплати, обаче в другите браншове ще е само една. Целта на Noble Hire е в бъдеще да доразвие този модел, основан на рефърали, привличайки в него повече хора и общности – от опитни ИТ специалисти, през рекрутъри, до ИТ трейнъри или организатори на събития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови