Поглед отвътре към завода на John Cockerill за куполи на БМП (снимки)

Стефан Йончев 30 август 2019 в 08:53 8019 1

Белгийската компания John Cockerill, която произвежда куполите за двама от участниците в конкурса за нови Бойни машини на пехотата (БМП) на Българската армия, организира медийна визита, на която представи подробно продукта си. Екип от български журналисти и репортери посети техни производствени и тренировъчни бази в Белгия и Франция, където станаха свидетели на процеса на създаване на самите куполи, както и метода за обучение на управляващите ги войници. 

Компанията е основана още през далечната 1817 г. от британеца John Cockerill, а през 1831 г. навлиза и в областта на отбраната. През 1870 г. те започват производството на първите си куполи, предназначени за крепости. Дългогодишният опит на компанията в тази сфера, комбиниран с впечатляващите им възможности и амбициозния им стремеж към иновативност и ефикасност са сред причините те да бъдат избрани за производители на куполите на двама от кандидатите - финландските Patria и френските Nexter.

Куполът, който ще бъде предоставен на българската армия е модел C3030 от серията C3000, чиято концепция е модуларност, сходство, готовност. Тези понятия се отнасят към начина, по който е изграден. Това е единствен по рода си купол, който идва в два варианта - пилотиран и безпилотен, като сходството във частите между двата е около 85%, а в основната му част те са идентични.

Друго голямо предимство е, че позволява монтирането на различни по големина оръдия в зависимост от нуждите за операцията. Те могат да бъдат 30, 40, 95 и 105 мм, като времето за смяна е от 1 до 2 часа, но при много добре трениран екип може да падне до 10 до 20 минути. 

Въпреки че само Patria и Nexter са избрали въпросния C3030 за свой купол, той може да бъде интегриран и на бронетранспортьорите и на другите двама кандидати.

Според Беър Мидкиф, вицепрезидент "Продажби и маркетинг" за Централна и Източна Европа, продължителността на живота на машините може да надхвърли 50 години.

Всички тези специфики позволяват изключително разнообразие и ефикасност, лесна и евтина подръжка и дълготрайна сигурност, събрани в една машина. 

Също така важен фактор е скоростта, с която John Cockerill Defense произвежда своите куполи. Те първо се сглабят, а след това се инсталира цялата електроника, нужна за управлението и боеспособността им. Самото асемблиране също е разделено на модули, като за един работен ден 1 купол преминава през 1 модул. Това е причината да произвеждат по 1 на ден и 20 на месец.

Производството се случва в няколко бази - Лонсин и Обанж в Белгия и Дистроф във Франция, като във всяка се извършват различни дейности. Централа на компанията е ситуирана в Лиеж, Белгия.

При това положение, ако сделката за 150 бойни машини на стойност 1 милиард и 464 милиона лева бъде сключена, българската пехота ще започне да се сдобива бързо с тях, а срока за изпълнение на сделката е 12 години.

Също така, в случай на сключването на тази сделка, компанията John Cockerill ще осигури обучението на българските пехотинци. Това ще се случи в тяхната специализирана база в Комерси, Франция. Там ще бъдат изпратени българските войници, които да бъдат обучени като треньори. На свой ред, те ще се върнат в България, където ще поемат обучението на останалите пехотинци. То ще отнема между 3 и 12 месеца, в зависимост от предварителната подготовката на бойците.

Самото обучение преминава през няколко етапа, като огромна роля в него играе симулатора, разработен от фирмата Agueris, която е част от John Cockerill Group. Базата в Комерси разполага с 2 "класни" стаи, оборудвани с такива симулатори. Те представляват виртуална реалност, в която войниците се запознават до съвършенство с управлението и възможностите на куполите.

Симулаторът е оборудван с лост за управление, наподобяващ джойстик, и интерактивен екран за задаване на специфики и команди, идентични на тези в реалните куполи. Множество странични интерактивни екрани и аудио система позволяват възможно най-реална визуализация на вътрешността на купола. Симулаторуъ предлага няколко различни бойни полета - горски, планинско-горски, пустинен, както и два градски терена. 

Освен чрез симулатори, войниците ще получат и изчерпателна подготовка по теория и конструкция на самият купол. От компанията са изработили впечатляващи 3D модели на всяка една част от машината, които позволяват подробно запознаване и разбиране, което в екстремни ситуации може да бъде жизнено важно. За да получи българската армия достъп до тези модели извън тренировачната база в Комерси, обаче, това трябва да бъде специално договорено.

Практическата част от обучението се извършва в Комерси и Сюип, Франция. Там са разположени специализирани полигони за завършване на бойната подготовка на пехотинците.

Компанията John Cockerill се стреми да предостави надежден и ефикасен продукт, както на всичките си клиенти, така и на българската армия. Според Беър Мидкиф, качественото ниво на отбрана е пътят към мира.

Освен сделката за бойните машини, компанията има други съвместни проекти в България, извън сферата на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

31.08 2019 в 15:23

:)))))
И за пет минути да могат да се сменят тия оръдия - все тая. Понеже те всъщност изобщо не могат да се сменят. Никоя армия не го може, нито някога ще може. По убийствено принципиални и непреодолими причини.
А след 50 години войната със сигурност ще е друга, така че не знам кой и как оценява каквото и да било, за такива срокове.