Приложение в САЩ доставя марихуана по домовете

Василена Иванова 03 януари 2019 в 14:25 2552 1

Снимка Facebook

Да си поръчаш канабис в Лос Анджелис вече е по-лесно от това да си извикаш такси, разказва Би Би Си.

След като през януари миналата година Калифорния легализира марихуаната за развлечение, на пазара се появиха множество малки фирми, които се занимават с продажбата й.

Такова е и приложението Eaze, което позволява на хората да си изберат предпочитан вид канабис, да платят и да изчакат доставката до дома. Първоначално платформата беше използвана за дистрибуция на марихуана за медицински цели, за което беше необходима рецепта.

Към настоящия момент 10 щата са узаконили употребата на канабис за развлечение, а 33 от 50 са легализирали използването му с лечебна цел.

"И преди легализацията, хората обичаха да консумират с приятели и си имаха човек, който да им доставя. Сега много хора се чувстват по-комфортно да излязат от сянката и да заявят, че и те употребяват канабис", казва Шийна Ширави, директор на комуникациите в Eaze.

Ширави коментира, че 80% от потребителите на Eaze заявяват, че купуват марихуаната, за да бъдат по-спокойни и че това помага на здравето им.

Според Ширави използването на марихуана ще помогне и на кризата в САЩ, свързана с все по-честата употреба на болкоуспокояващи лекарства от населението.

"Канабисът е огромен инструмент, който липсва в инструментариума на болкоуспокояващите средства. Той не е сребърен куршум, но определено трябва да се му се даде шанс предвид стотиците хиляди смъртни случаи от други опиати", казва тя.

Не всички за убедени, че легализирането на марихуаната е правилна стъпка.

Лекари от САЩ и Канада коментират, че трябва да има предпазливост по отношение на употребата на веществото, защото то води до пристрастяване и има лоши ефекти върху мозъка, особено на младите хора.

Д-р Ромина Мизрахи, лекар в канадски център за наркомании и психично здраве, е направила много изследвания по отношение на връзката между употребата на канабис и психозата. Тя смята, че е много опасно да се пуши марихуана на възраст под 25 години.

„Употребяването на наркотик преди 16 годишна възраст, води до много висок риск от психически проблеми в бъдеще“, разказва д-р Мизрахи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови