Приложението ViruSafe вече може да бъде изтеглено

То е напълно безплатно

OFFNews 07 април 2020 в 10:29 5007 0

Приложението ViruSafe вече може да бъде изтеглено чрез Google Play Store и е безплатно. С него можем да споделим здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и своя личен лекар.

Идеята на ViruSafe е да се събират данни за здравословното състояние на хората. В приложението задължително ще влизат данните на потвърдените болните от COVID-19, независимо как се е развила болестта и дали човекът е оздравял или е починал.

Всички други граждани могат да въведат доброволно данните си, за да влязат в статистиката.

В мобилното приложение има и карта по градове - преболедували, болни и хора под карантина в момента и къде как се разпространява коронавирусът.

ViruSafe може да изтеглите от тук

В приложение се въвеждат лични данни и хронични заболявания, ако имаме такива. Всеки, който желае може да въведе данни за симптоми на заболяването. С ViruSafe личните лекари ще знаят какво в момента е състоянието на пациентите им.

Системата поддържа връзка и между отделните институции - РЗИ, лични лекари, лаборатории, болници, МВР, пожарната.

ViruSafe е разработено безвъзмездно от български софтуерни фирми.

Активацията на ViruSafe става с SMS, след което потребителят получават код за верификация. После се попълват ЕГН, ЛНЧ (личен номер на чужденец) или данни от паспорт. Представители на държавата и суфтуерните специалисти са категорични, че данните ни са защитени.

Потребителят може да обновява данните за промяна в състоянието си регулярно.

Вчера Калин Радев, управител на "Софтуер Груп" заяви, че сами ще избираме дали да изпращаме информация за локацията ни.

Относно личните данни Радев обясни, че през приложението се предава "само ЕГН и информация за потенциален симптом" и добави, че ще бъде публикуван и код, чрез който ще се вижда какво прави приложението с въпросните данни. Всички те са под опеката на "Информационно обслужване", категоричен е Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови