Пуснаха антисоциална мрежа - с нея избягвате досадниците

Стефан Йончев 19 март 2014 в 15:22 8162 1

Снимка от апликацията Cloak

Имаме безброй технологични начини да се срещнем с приятели (или непознати!) в истинския живот. Можем да се показваме в Foursquare. Да отбелязваме локацията си в Instagram или Tinder. Можем да пускаме Tweet от почти всякъде.

Неизбежното, най-накрая пристигна : нарича се Cloak и е "антисоциална мрежа", която използва отбелязвания и друга гео-локализация, за да ви помогне да избягвате хора, с които предпочитате да не се срещате.

Ето как работи приложението. След като изтеглите Cloak за пръв път, можете да го свържете с Foursquare или Instagram (скоро и с други мрежи). След това Cloak намира приятелите Ви в Foursquare и Instagram според най-скорошните им отбелязвания. Можете редовно да проверявате картата, или - за бившите, бъбривите съседи и други нежелани хора - "флагнете ги", за да получавате известие всеки път, когато преминават предварително определен радиус. 

Апликацията е произведение на програмиста/"изобретател" Браян Мур и бившия творчески директор на Buzzfeed Крис Бейкър. Бейкър, специално, изглежда да се специализира в смътно мизантропични апликации. Той трансформира популярното си браузър разширение unbaby.me (което крие досадните бебешки снимки на приятелите ви в Facebook) в сензация наречена Rather, което отстранява "нещата, които мразите в Twitter и Facebook." Междувременно, един от другите скорошни проекти на Бейкър, "Hate with Friends", Ви позволява да определите дали Вие и ваш Facebook приятел не се харесвате взаимно. Сайтът дори Ви уведомява, когато нов приятел Ви намрази.

"Лично аз мисля, че сме видяли гребена на голямата социална мрежа", пише Бейкър в и-мейл. "Неща като Twitter и Facebook са опаковани асансьори, в които всички ние сме натъпкани заедно... Мисля, че антисоциалните неща са във своя възход. Ще виждате още и още проекти от този тип.

Мур и Бейкър настояват, че тяхната работа е по-скоро легитимен инструмент, отколкото пародия, въпреки че със сигурност има достатъчно място и за двете в безмилостно приятното царство на основните социални мрежи. Facebook потребителите искат "dislike" бутон от години, но до сега само получават различни вариации на бутона за харесване - "like", "heart", "fan". В света на Facebook, очевидно няма как да сте нещо по-малко от "приятели" с всеки.

Може би Cloak имитира по-добре истинскита човешка природа: социална... но не безкрайно.

Източник: The Washington Post

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови