Радев: На добър час! Да развиваме космическата индустрия

OFFNews 24 юни 2017 в 09:35 5563 6

И държавният глава Румен Радев поздрави екипа, работил по изстрелването на първия български комуникационен сателит BulgariaSat-1.

„БългарияСат-1 е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания и е заявка за потенциала на българския вискотехнологичен бизнес. Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия. Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!“, се казва в поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев.

Първият български комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1 бе успешно изстрелян от SpaceX вчера, 23 юни в 22.10 ч. българско време от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Сателитът успешно изпълнява планираните маневри и разгърна соларните си панели по график. Очаква се утре BulgariaSat-1 да се поеме към финалната си позиция в геостационарната орбита. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция 1.9E.

„Когато започнахме този космически проект преди повече от 10 години, имахме ясната представа, че ще са ни необходими много търпение, посветеност и силен екип. Днес успяхме да изведем сателита в геостационарна орбита и вървим по пътя на позиционирането на страната ни сред водещите космически нации в Европа, давайки път на развитието на свързаните високотехнологични индустрии и специалисти. Когато успява една българска компания, успява българският бизнес и българската нация.“, каза Максим Заяков, изпълнителен директор на България Сат и Булсатком.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

6

Red or Dead

24.06 2017 в 14:00

ELPIDA, аз проблема с рекламите го реших;) Де да можеше всичките ми проблеми да се решават толкова бързо и лесно;)Е, то за това пък животът е ИНТЕРЕСЕН, ако всичко ти го поднася на тепсия, ще е пълна скука.

Относно МУЗИКАТА, не разбирам ЗАЩО се връзваш на разни бунадясали мисирки(визирам НЕ само 'ЛУЗЪР/виктор'.....какво значение има с какви думи ще определяш НЕЩО...............ако ти липсва ДУША и сетивност да го възприемеш и да те....ДОКОСНЕ......виж аз какво се 'разтоварвам' от няколко дни..
https://youtu.be/OV61KYuYeug
https://youtu.be/8y1ROzCUpbU
И естествено черешката на тортата, онзи където е написал “IF“, НО не стихотворението:)
https://youtu.be/m-sby2XT4no
Стига толкова..........за сега;)

26179

5

ELPIDA

24.06 2017 в 13:33

https://www.youtube.com/watch?v=G_U4k_lc3pE

26179

4

ELPIDA

24.06 2017 в 13:12

Хубаво пожелание от Президента, Дай Боже!

Ред, вярно, че малко дразни блиц-включването на рекламите.Може и на Йончев всичко да не му е приятно,но няма дотации и сайта няма как да "диша".
За разтоварване пусни някое космическо парче от твойте любими банди...να περάσει απο το φ...., εχωωω,εχωωω,και μη μηλάς...Виждаш ли колко е грозно за музикално произведение, песен да се каже "парче" или за групата или състава "банда"-
все едно са бандити, бандюги...Сещаш се, какво визирам.

42249

3

Denis Rizanov

24.06 2017 в 12:46

Victimized, какъв браузър ползваш за да четеш оофнюз?

63994

2

Red or Dead

24.06 2017 в 11:35

Victi, аз също бях ШОКИРАН, това е някаква нова мода за избягване на адблока, практикуват я в много сайтове, отваряш някаква тема и изведнъж след малко автоматично тръгва някаква пошла реклама, верно е доста стресиращо.....
Аз работя предимно с Гугъл Хром и специално тук успях да БЛОКИРАМ това издевателство, съзнавам, че сайта се “храни“ по този начин, НО нека измислят нещо по-интелигентно..........
Значи, при мен след като кликнах с десен бутон мисля, направих настройка да не ми ги показва........
Пробвай и ти, съзнава, че Йончев ще прочете тези редове и естествено ще се опитат да ни ги натресат ВЪПРЕКИ всичко, интересно се получава, как за РЕКЛАМИ намират всякакви начини исредства, а за другите куп проблеми за които им казваме всеки ден.........ХИЧ НЕ ИМ ДРЕМЕ......

25665

1

Victimized

24.06 2017 в 11:13

Съжалявам за офтопика, ама това с тези клипчета реклами дето сами тръгват в новините преля чашата. Всеки път когато отворя някоя новина и получавам микро инфаркт , дано поне изкарате някой лев преди да изгоните читателите......