Рептилите са сред нас, земята е плоска, коронавирусът идва с 5G

OFFNews 03 април 2020 в 09:01 28237 0

Няма как да не сте видели картите на държавите, изграждащи 5G мрежи и почти пълното им съвпадение с тези, в които има коронавирус. Имат хиляди споделяния и коментари, кой от кой по-безумен и абсурден. Разбира се, ако се заровите малко и погледнете данните в реално време за разпространението на заразата, например на университета “Джонс Хопкинс”, веднага ще се убедите, че става дума за манипулация и откровен фейк.

И ето един още по-разбираем и съвсем близък пример - България. У нас все още го няма това "страховито и опасно нещо" 5G, но коронавирусът си е тук. Единствената връзка между новия комуникационен стандарт и COVID-19 е, че и внедряването на тази технология, както и почти всички икономически инициативи при сегашната ситуация, ще пострада.

В момента се използва плашилото на коронавируса, но само преди няколко месеца, преди да плъзне болестта, 5G "убиваше птичките и пчеличките".

За тази "новина" елементарната проверка на фактите насочва директно към холандски блогър, търсещ евтина популярност, но "вестта" вече е обиколила света и е отразена напоително от хиляди медии, които от своя страна вероятно са убедили милиони хора, че 5G-то е нещо много опасно. Те пък са разказали на други и лавината се е спуснала по наклона. Така че за телекомите ще е истинско предизвикателство да убедят хората, че не ги подлагат на здравен риск. Иначе този страх е подхранван от равни дози фалшиви новини, псевдо-наука и чистосърдечно, нормално притеснение от новото и неизвестното.

Публикувано наскоро изследване показва, че вероятността в социалните мрежи да се сподели фейк новина е със 70 процента по-висока, отколкото една истинска. Така абсурдните твърдения и конспиративните теории пробиват и на полето на чисто технологичните теми, подреждайки и 5G в една редица с куп други безумия, в които вярват милиони хора по света - "Рептилите са сред нас", "Илюминатите ни пръскат с кемтрейлс", "Земята е плоска", "Човек не е стъпвал на луната", "Ваксините са вредни".

Коренът на проблема е липсата на информираност и компетентност. В случая с 5G никак не са много хората, които са наясно как работят мобилните мрежи, какви излъчвания генерират базовите станции, опасни ли са и какво правят операторите и държавата да защитят гражданите от евентуалните рискове. Сред безспорните факти по темата е, че радиочестотите, на които работят мобилните комуникации, включително 5G, не са йонизиращи, не са с рентгенови лъчи или ядрена радиация и не са вредни за човека или природата, особено когато се използват според правилата, а за непознатите, в България те са едни от най-тежките в Европа.

Това не е просто голословно твърдение, а напълно потвърден факт в резултат на научни изследвания, провеждани през последните 50 години. Според тях няма доказателства за вреда от излъчванията на мобилните мрежи и мобилните телефони. Такава е позицията както на Световната здравна организация, на съответните институции на ЕС и на Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP). Именно това е органът, който определя нормите за пределните нива на електромагнитни излъчвания.

Всички държави в света се ръководят от препоръките на ICNIRP, когато определят нормите, валидни за операторите на тяхната територия. В повечето случаи те съвпадат със стойностите, които комисията определя. България е от изключенията - у нас въпросните норми са между 45 и 100 пъти по-строги от препоръчваните от ICNIRP.

За обикновения краен потребител, държащ в ръката си смарт устройство, промяната свързана с новия стандарт по-скоро изглежда дребна – дава се възможност да се обменят огромни количества данни през мобилната мрежа с изключително висока скорост. Но това е дреболията. Минималното време закъснение (latency) на връзката или за изпълнение на команда от дадена програма, което 5G предполага, може би няма да впечатли обикновения гражданин, който разглежда какво ново има в социалните мрежи, но пък е супер интересно за производителите на самоуправляващи се автомобили и за специалистите по дистанционна хирургия, например. Създателите на IoT приложения също с нетърпение очакват масовото въвеждане на 5G, а големи компании и правителства вече изследват възможностите да поискат от обслужващия ги оператор да изгради за тях отделна, частна, високоскоростна и добре защитена от хакерски атаки мобилна мрежа, която да действа на територията на даден офис, завод или логистичен център. Става дума за един наистина огромен потенциал и не са малко изследователите, които смятат, че възможностите, които 5G предлага, са и предпоставка за възникване на нови професии, нови видове услуги, а защо не и на цели нови индустрии.

Всъщност пандемията от COVID-19 ни показва не друго, а колко необходима ни е 5G технологията.
До момента единствената напълно възприета практика за справяне с епидемията е социалната изолация, която промени обичайното ни ежедневие. Днес, като че ли не се чуват гласове срещу дигитализацията и цифровото общество нито в света, нито в България. Въпреки това дали всички осъзнаваме, че огромна част от придобивките, които имаме днес включително, технологиите, свързаността, онлайн обучението, социалните мрежи, филма който ще гледаме на Netflix довечера, дължим на съществуването и развитието на мобилните комуникации. Знаем със сигурност, че 5G технологията би могла да реши редица проблеми, които в момента са реалност и ще даде повече възможности за пълноценно онлайн образование, автономни тирове и телемедицина.

Последното е особено ключово в условията на глобална пандемия, при която здравните системи са подложени под невероятен стрес и са заплашени да рухнат. Доскоро възможността да се търсят медицински приложения, базирани на новата мобилна технология се свързваха предимно с предоставянето на здравно решение за хората, които живеят в селски и отдалечени райони. Но кой да предположи, че милиони хора по света, дори и в най-големите градове, ще се окажат блокирани в домовете си със силно ограничени възможности да посетят личния си лекар при нужда. Ако днес имахме 5G вероятно кризата с COVID-19 щеше да намери много по-удобно решение. Лекарите щяха да могат да следят дистанционно състоянието на заболелите и да планират много по-добре ресурсите при недостиг от болнични легла и респиратори. Въпреки, че това в спешен режим направиха в много градове и болници в Китай - 5G роботи се включиха в подкрепа на медицинския персонал в грижите за заболелите и идентифицирането на хора със симптоми на коронавирус.

С новата мрежа бързото предаване на големи файлове с изображения щеше да бъде факт – ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) и другите машини за изображения, обикновено поддържат много големи файлове, които често трябва да бъдат изпращани на специалисти, за да бъдат разчетени. Когато мрежата не поддържа необходимата скорост, това може да отнеме дълго време. По този начин пациентът чака още по-дълго за лечение, a лекарите могат да видят по-малко пациенти за едно и също време. Високоскоростната 5G мрежа може да помогне за бързо и надеждно прехвърляне на огромни файлове с данни от медицински изображения. Това със сигурност ще подобри както грижите в домашни условия, така и тяхното качество.

Транспортът е друг сектор, който би могъл да изглежда съвсем различно, отколкото днес. В момента заради COVID-19 има огромни струпвания на тежкотоварни камиони по границите, които представляват и допълнителна заплаха за разпространението на болестта.

Мрежите от пето поколение биха могли да активират истински интелигентна транспортна система, която най-добре може да повлияе в три аспекта: превозно средство до превозно средство, превозно средство до инфраструктура и мултимодален транспорт.

5G ще даде възможност за директна комуникация от превозно средство до превозно средство, за да се предотвратят задръстванията и закъсненията на градския транспорт в трафика. Независимите превозни средства вече ще могат да предупреждават другите участници в движението за промяна на пътните условията - лошо време, пътни инциденти и т.н. Това позволява оптимизация на движението, като същевременно се повишава и безопасността на пътя.

Мрежите от пето поколение ще подпомогнат и комуникацията между автомобилите и инфраструктурата. Проблемът днес е, че безжичните технологии, използвани от съществуващите системи, са фрагментирани. С 5G не само ще се обедини комуникацията, но и ще осигури директна ниска латентност, която ще даде възможност и за по-добър и бърз контрол на сензори, светофари, камери, дронове и други пътни съоръжение, които са ключов елемент в пътната инфраструктура. Бързият контрол може да се окаже и причина за намаляване на времето за пътуване.

Не на последно място по важност мрежите от ново поколение ще спомогнат за следене в реално време и управлението на замърсяване, трафик, пешеходен поток и използването на енергия. Резултатът ще е ефективното разходване на ресурси, намаляване на разходите, а градската среда може да стане по-чиста и по-зелена. В глобален мащаб може би ще подпомогне за рационалното използване на природни ресурси и намаляване на вредните ефекти от дейността на човека и индустриите върху природата и климата.

Затова нека се замислим, когато вярваме и споделяме в социалните мрежи фалшиви новини и деструктивни теории или се подписваме по някакви петиции, до колко го правим, защото знаем и сме информирани или просто разчитаме, че човек който познавам е натиснал like. Да се запитаме в какъв свят искаме да живеем - този на възможностите или онзи от миналото без ток и телефон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови