Ревю: Как се представя новият Asus ZenFone 4?

OFFNews 12 декември 2017 в 11:37 1701 0

Asus Zenfone 4 е новият модел на компанията от среден клас, който ще се конкурира пряко с OnePlus 5 в тази ценова категория. С атрактивен дизайн, добра камера и сравнително добър живот на батерията, ZenFone 4 ще отговори на нуждите на 99% от потребителите. Сред сериозните му недостатъци можем да посочим процесорът с по-ниска мощност в сравнение с конкурентни модели и леко объркващата система на менютата, която е в резултат на фирмения потребителски интерфейс ZenUI на Asus. Моделът ще се предлага на българския пазар от 15 декември.

Корпус

ZenFone 4 следва същата стратегия за смесване на материалите като Galaxy S8 и iPhone 8, включваща Gorilla Glass 4 отпред и отзад и метални рамки. Формата на корпуса не е особено оригинална, тъй като прилича до известна степен на кръстоска между Galaxy и Xperia, но от друга страна е изчистена и приляга удобно в ръката, тъй като стъклото не е толкова хлъзгаво, дори когато е мокро.

Интерфейси и памет

Що се отнася до функционалността, на предния панел ще намерите скенер за пръстови отпечатъци, който въпреки, че не е най-бързият възможен, работи достатъчно добре, а на долната страна има USB-C порт за зареждане и 3.5 мм жак за слушалки. Вградената памет с размер 64 GB ще задоволи нуждите на масовия потребител, а възможността за разширяването й, чрез microSD карти, прави телефона достатъчно функционален и за клиентите, с по-големи потребности.

Аудио

Трябва да отбележим аудио възможностите на ZenFone 4. Говорителите му могат да зарадват меломаните и определено предлагат достатъчно ясен и силен звук за гледане на филми например. Добавянето на Hi-res аудио и DTS Headphone:X поддръжка също са бонус за любителите на музиката и мултимедията като цяло, които искат да изпитат усещането от виртуален съраунд на звука.

Стъклено покритие

Всъщност единствената загриженост по отношение на този телефон би могла да произтича от стъклените панели, тъй като колкото и внимателно да използвате устройството си, Gorilla Glass 4 все още е достатъчно чупливо и податливо на надраскване, което съответно налага използването на предпазен кейс.

Дисплей

Що се отнася до дисплея – ZenFone 4 идва с 5.5 инчов екран с FHD разделителна способност, която е същата като тази на OnePlus 5 и съответно е достатъчно добра, за да задоволи средния потребител. Нужни са големи усилия да се забележат пикселите, а текстът и иконите са изключително контрастни. По принцип IPS панелите не са така живи, както OLED екраните и не показват черния цвят така дълбок. ZenFone 4 като че ли показва цветовете малко по-хладни, а белите места имат лек червеникав оттенък. За щастие и двете могат да се поправят с настройката за адаптивна яркост, а технологията на Asus Splendid улеснява ръчната калибрация на температурата. Единствената забележка може би е, че максималната яркост на екрана не е достатъчна, но това е индивидуално усещане. Въпреки това използването му на пряка слънчева светлина не се затруднява, а Asus цитира яркост на екрана от максимум 600 нита.

Накрая да обърнем внимание и на софтуера – ZenFone 4 идва с Android 7.1 Nougat и както вече споменахме, потребителския интерфейс на компанията -ZenUI, като актуализацията до Oreo е потвърдена.

ZenUI интерфейс

ZenUI оставя смесени впечатления, въпреки, че компанията разко е намалила количеството на ненужните първоначално инсталирани приложения, в сравнение с предишни свои модели и като цяло предлага само неща, които ще бъдат от полза на повечето потребители. Специфичните услуги на Asus, като например WebStorage са събрани в папка и лесно могат да бъдат игнорирани. Трябва да кажем обаче, че компанията преработи изцяло потребителския си интерфейс в менюто за настройки на Nougat, зареждайки го с повече опции за персонализация, които биха могли да са доста полезни.

Производителност

Под капака ще намерите процесор Qualcomm Snapdragon 630 и 4GB оперативна памет. При всекидневна употреба няма да имате проблеми с производителността, тъй като приложенията се отварят гладко.

Като цяло ASUS ZenFone 4 оставя добри впечатления за своя клас и можем спокойно да го прапоръчаме на мнозинството потребители.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!