Революцията 5G: Нова сила пробужда медийната и развлекателната индустрии

OFFNews 12 ноември 2019 в 07:27 2542 1

Силата на 5G е насочена към революция в медийните и развлекателните индустрии, тъй като улеснява създаването и консумацията на иновативни видове съдържание и отваря съществуващите пазари за предприемчиви нови играчи. Ключова роля тук ще изиграе геймингът, който се очертава да се възползва до най-голяма степен от новите мрежи.

Очаква се високите скорости и намалената латентност на 5G да осигурят пробив за игрите в „облака“. Видеоигрите изискват предаване на големи количества данни и минимална латентност при предаване за оптимално изживяване при игра. 5G позволява на сложната обработка да се извърши на централизиран сървър, както и да се предаде безпроблемно, директно на потребителите. Телекоми като AT&T сами инвестират в услуги за „облачни игри“, присъединявайки се не само към индустрията на игрите в Microsoft и Sony, но и към технологични играчи като Amazon и Google. Може би по-интересното тук е, че с 5G мрежите самите създатели на видео игри ще могат да вземат решение дали да продават директно на своята клиентска база.

Друг сектор на развлекателната индустрия, белязан от малък брой доминиращи играчи, е телевизионната дистрибуция. Със сравнително малко кабелни компании в дадена област, потребителите обикновено са изправени пред ограничен избор на телевизионен доставчик. Въпреки че през последните години OTT (Over the Top) услугите като Netflix и HBO набират скорост, привлекателността на тези предложения е ограничена от факта, че понастоящем стрийминг услугата все още зависи от кабелна интернет връзка, за която потребителите обикновено трябва да разчитат на същите няколко кабелни компании. С 5G това вече няма да представлява проблем - скоростите на безжичните 5G мрежи могат да предават без нуждата и участието на кабелни компании.

Свалянето на музика и филми също ще бъде превърнато в приятно занимание благодарение на мрежите от пето поколение – по-високата скорост ще позволи на филм с висока резолюция да бъде свален доста по-бързо. Така времето, прекарано в чакане ще се ограничи до минимум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови