Революцията 5G: Пет въпроса, пет отговора

OFFNews 08 ноември 2019 в 07:27 4847 0

Снимка pexels

Какво е 5G?

Накратко 5G технологията е по-интелигентна, по-бърза и по-ефективна от 4G. Това е следващото (пето) поколение мобилна технологии и обещава значително да повиши скоростта, покритието и отзивчивостта на безжичните мрежи.

От 10 до 100 пъти по-бърза отколкото 4G технологиятa, 5G ще е способен да предостави потребителско изживяване непознато досега.

Въпреки, че 5G вече се ползва на много места в света, се очаква двете технологии 4G и 5G да съществуват няколко години съвместно вероятно до 2030 г. За навлизането на 5G ще е необходимо построяването нова инфраструктура, която заради спецификите на технологията, трябва да бъде близо до този, който ще я ползва. 5G изисква не само огромна инвестиция от страна на мобилните оператори, но и синхронизиране и промени в редица регулации и секторни политики. В България на първо място е необходимо да се освободи необходимия радиочестотен спектър, да се намали цената за ползването на радиочестотния спектър, както и да бъдат направени някои промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), така че да могат по-бързо и по-лесно да ъпгрейдват съществуващите базови станции.

В последните години осигуряването на 5G лидерство се превъръща в национален приоритет за редица държави, заради очакването технологията да осигури повече от десетилетие конкурентно предимство и заради всеобхватните икономически и социални ползи, които носи.

5G вече е реалност. След САЩ и Южна Корея, които започнаха въвеждането на 5G технологията още в края на 2018 г., 16 други страни ще имат 5G мрежи до края на 2019 г. Като част от дългосрочната си стратегия Европейската комисия планира във всяка страна членка да има поне една градска зона, предлагаща 5G услуги през 2020 г., а покритието трябва да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 г.

Ще замени ли 5G по-ранните технологии за мобилна мрежа?

Тъй като потребителите очакват да могат да използват мобилните си устройства практически навсякъде, първоначално 5G технологията ще бъде внедрявана паралелно със съществуващите мобилни технологии. Вероятно 5G мрежите ще бъдат първоначално на места, където е необходимо да се допълни капацитетът на настоящите мрежи. Експертите твърдят, че 5G технологията няма да е широко разпространена през 2020 г.

У нас и трите мобилни оператора Теленор, Виваком и А1 проведоха тестове на част от възможностите на 5G мрежите и заявиха интерес да инвестират в изграждането на мрежите от пето поколение мобилни комуникации.

5G означава ли антена на всеки ъгъл и във всички сгради?

Какво ще означава това за визуалната среда?

Целите за покритие и капацитет на 5G, комбинирани с модерни антенни технологии, означава, че някъде вероятно ще са необходими нови антени. Където е възможно за операторите, те ще поставят тези антени на съществуваща локация, а в останалите случаи ще се изисква нова инфраструктура. Днес мобилните мрежи се състоят от микс от макроелементи - локации за осигуряване на широко покритие и малки клетки за подобряване на локализираното покритие и увеличаване на капацитета. „Малки клетки“ е общ термин за управлявано от оператора радио с ниско захранване комуникационно оборудване (базови станции), които предоставят мобилни и интернет услуги в локализирани зони. Малките клетки обикновено имат слабо визуално въздействие и имат обхват от десет метра до няколкостотин метра. Макроклетките на мобилната мрежа обикновено обслужват по-големи площи.

Само скоростта ли е промяната?

Не! Едно от ключовите предимства е нещо, наречено ниско „времезакъснение“ (latency). Ще чувате този термин все повече. Времезакъснението е времето за реакция между когато кликнете върху връзка или започнете да стриймвате видео на телефона си, което изпраща заявката до мрежата, и когато мрежата реагира, доставяйки ви уебсайта или възпроизвеждане на вашето видео.

Това времезакъснение може да продължи около 20 милисекунди при настоящите мрежи. Не изглежда много, но с 5G, латентността намалява до едва 1 милисекунда, или за времето, необходимо за светкавица при нормална камера.
Времезакъснението е критично за неща като видео игрите във виртуална реалност или за хирург в Ню Йорк, който контролира двойка роботизирани ръце, извършващи процедура в Сан Франциско. На практика връзката без забавяне означава, че самоуправляващите се автомобили ще имат начин да общуват помежду си в реално време - ако приемем, че има достатъчно 5G покритие, за да свържете тези превозни средства.

Има ли други предимства?

5G мрежата е проектирана да свързва далеч по-голям брой устройства, отколкото традиционната клетъчна мрежа. 5G може да захранва множество устройства около вас, независимо дали това е нашийник за куче или хладилник.
Мрежата 5G също е специално изградена за работа с оборудване, използвано от предприятия, като селскостопанско оборудване или банкомати. Освен скоростта, 5G е проектирана да работи по различен начин върху свързани продукти, които не се нуждаят от постоянна връзка, като сензор за тор, например.

Умните домове и умните градове няма да само възможни в научно-фантастичните филми, нито пък само за подбрана група от хора - интернет на нещата (IoT) ще се възползва най-много от скоростта и увеличения трафик. 5G например ще направи възможно по-високо ниво от умни светлини и термостати в дома, следенето и управлението в реално време на замърсяване, трафик, пешеходен поток. потреблението на енергия, а резултатът ще е ефективно разходване на ресурси, намаляване на разходите, градската среда може да стане по-чиста и по-зелена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови