САЩ забрани модел лаптопи на Apple да бъдат пренасяни със самолет

OFFNews 14 август 2019 в 12:51 9069 0

Американската федерална администрация на авиацията (FAA) забрани модел лаптопите на Apple - MacBook Pro да бъде пренасян със самолет, съобщи "Ройтерс". Забраната важи за компютрите, при които компанията установи риск от прегряване и запалване на батериите. 15-инчовите лаптопи бяха продавани от септември 2015 г. до февруари 2017 г.

От Apple обявиха, че ще подменят безплатно лаптопите, но за целта купилите ги трябва да ги занесат доброволно.

FAA съобщава още, че авиокомпаниите са инструктирани да не допускат въпросния модел нито като ръчен, нито в основния багаж, а лаптопът може да бъде на борда, единствено ако батерията му е сменена. Потребителят обаче трябва да докаже това.

Авиокомпании от Великобритания, Италия и Канада вече също започват да въвеждат подобна забрана за този модел, а нарушителите на забраната ще бъдат глобявани, пишат от „Блумбърг“.

Не е ясно до каква степен забраната ще може да бъде наложена и проследена, тъй като разликите в моделите и дизайните на различните поколения на MacBook Pro са много малки. Проверката може да се направи чрез сериен номер, което води до мисълта, че служителите трябва да имат компютър с интернет, на който да проверяват всяко устройство.

Към момента от Apple не са коментирали решенията на авиокомпаниите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови