САЩ започва разследване на технологичните гиганти

OFFNews 24 юли 2019 в 11:52 2062 0

Американското министерство на правосъдието обяви, че започва широко разследване на големите фирми в областта на цифровите технологии, за да провери дали те участват в антиконкурентни практики.

Министерството не е назовало конкретни компании, но казва, че разследването ще се фокусира върху „търсене, социални медии и някои онлайн услуги на дребно“. Това води до мисълта, че най-вероятно компании като Google, Amazon, Facebook и потенциално Apple ще бъдат разследвани.

Проверката ще се занимае най-вече с въпроса „дали и как водещите онлайн платформи са постигнали пазарна сила и дали се ангажират с практики, които са намалили конкуренцията, спрели са иновациите или вредят на потребителите“.

Институцията има широки правомощия да разследва фирми, които подозира, че нарушават законите за конкуренцията, и дори може да спре компаниите, които смята, че са твърде доминиращи, пише Би Би Си.

Вероятно ще бъдат разгледани въпроси, свързани с това как най-големите фирми в областта на цифровите технологии са се разраснали, както и как са използвали предимствата, които идват с много големите мрежи от потребители.

Според анализа на репортера от Би Би Си Дейв Лий, по-големият въпрос е дали новите компании в областта на цифровите технологии могат да се мерят с богатствата на гигантите. Това, което обаче ще постави под напрежение тези компании е, че Министерството на правосъдието не разглежда конкретни твърдения, а вместо това започва да разглежда как по-точно компаниите за придобили такава мощ и какво да направили, за да запазят позициите си.

По думите на Дейв Лий „технологичните компании настояват, че имат жизнеспособна конкуренция и предупреждават, че разбиването на големи американски фирми може да проправи път на чуждестранни конкуренти, особено от Китай.

Google и Facebook сега доминират онлайн рекламата, като потребителите използват платформите им, за да си поръчат храна, да гледат филми или да се социализират онлайн.

Междувременно нарастващата популярност на онлайн пазаруването увеличава състоянието на фирми като Amazon.

Даниел Айвс, анализатор в изследователската компания Wedbush Securities, казва за Би Би Си, че крайният резултат вероятно ще доведе до "промени в бизнес модела" или в най-лошия случай потенциални глоби, а не в принудително разпадане на основните предприятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови