Швейцария на иновациите (снимки)

OFFNews 08 септември 2017 в 10:21 3610 0

В понеделник на Моста на влюбените в София официално се открива изложбата „Швейцария: природа и иновации“, част от първите по рода си Швейцарски дни в София. Изложбата може да бъде видяна още от днес. 

OFFNews ви предлага в аванс малка онлайн-разходка в Швейцария по темата иновации, но пълна представа ще добиете от изложбата.

През 2017 за седма поредна година Швейцария бе определена за най-иновативната страна в света в класацията на Глобалния иновационен индекс (Global Innovation Index). Страната е на челните места в класациите на патенти на глава от населението, предприемачество, отвореност към бизнес, образование и зелен начин на живот.

Проектът „Син мозък“ (Blue Brain)

Проектът „Син мозък“ (Blue Brain) е швейцарска инициатива за създаване на изкуствен мозък, започната от известния професор Хенри Маркрам. Целта е да се възпроизведат точни биологични симулации и модел на животински мозък, което да доведе до възпроизвеждане и на човешки. Тези модели и симулации, пресъздадени от супер компютри, предлагат радикално нов подход за разбирането на многопластовата структура и функциите на мозъка.

Снимката показва съвместните усилия на инженери и научни работници, да възпроизведат точни биологични симулации и модел на животински мозък.

Разбирането на мозъка е жизненоважно, за да бъде вникнато в биологичните механизми на мислите и емоциите, които ни правят човешки същества, но и по чисто практически причини. Знанията как мозъкът обработва информацията могат съществено да подпомогнат развитието на нови технологии – като невророботика и невроморфни изчисления. Още по-важно е, че познаването на мозъка е изключително важно за разбирането, диагностицирането и лечението на мозъчните заболявания, които стават все по-голям проблем за застаряващото население в света.

Снимка: Blue Brain Project / EPFL© 2005 – 2017. All rights reserved

От дълбините на мозъка – до високо горе в космоса

Швейцария e една от страните-основателки на Европейската космическа агенция и участва в развитието на европейската космическа промишленост още от ранния ѝ стадий. Швейцарските технологии и инженеринг са много важна част от успешните космически проекти.

Наскоро Европейската космическа агенция одобри в мисията PLATO, която участва и Швейцария – чрез Университетите в Женева (UNIGE) и Берн (UNIBE). Това е най-голямата в Европа изследователска мисия за екзопланети, целта й е търсенето на планети с условия за живот в дълбокия Космос. Мисията ще даде възможност на астрономите да открият и определят планетите с размерите на Земята и тъй наречените "супер-Земи", които са в орбитата на звезди от слънчев тип в своята обитаема зона.

Снимка © / © ESA-Stephane Corvaja

Правенето на наука – още от студентската скамейка

Още по време на следването си швейцарските студенти участват в научни изследвания. Екип от 40 студенти по физика, математика, електротехника, машинно инженерство и гражданско строителство в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) работят по проектирането и изграждането на нов вид наземен транспорт. Нарекли са проекта си Swissloop, като работят за международно състезание, организирано от SpaceX за прототипи на Hyperloop - система за превоз на хора и товари с възможно най-висока скорост при минимално съпротивление. В проекта участват и студенти по дизайн и бизнес в Швейцария. Swissloop е добър пример как швейцарското университетско образование стимулира иновативното мислене.

Снимка: Swissloop

Университетът в Цюрих - с внимание и към децата

Швейцарските университети са образователни и изследователски институции на световно ниво и неслучайно няколко от тях са в класацията на 100-те най-добри университети в света. Един от тях е Университетът в Цюрих, един от водещите изследователски университети в Европа. Сред възпитаниците му са 12 Нобелови лауреата, сред които и Алберт Айнщайн. Основан в далечната 1833 година. През първата година е имал 161 студенти, днес в него се обучават повече от 25 000 студенти.

Университетът се стреми да събуди интереса към наука и сред най-малките. В Музея по зоология към Университета децата могат да се научат да боравят с микроскоп, което би ги вдъхновило да се занимават в бъдеще с научно-изследователска дейност.

Снимка: © University of Zurich / Ursula Meisser


Университетите в Швейцария

Съпоставена на международната сцена с други държави, академичната система на Швейцария постига изключителни резултати. Повечето студенти в Швейцария следват в кантонални университети, които са сред 200-те най-добри университети в цял свят според различни класации.

Според влиянието на научните публикации в различни сфери на науката за периода 2007- 2011 г. Швейцария е на първо място в областите технологии, инженерство и информационни науки, физика, химия и геология, селско стопанство, биология и природни науки, на трето място - в науките за живота, на четвърто в социалните и поведенчески науки, както и на седмо място в приложната медицина.

Снимка: © University of Zurich / Ursula Meisser


Институт „Пол Шерер“

„Пол Шерер“ (PSI) е най-големият изследователски институт за естествени и инженерни науки в Швейцария, който провежда авангардни изследвания в три основни направления: вещества и материали, енергия и околна среда, човешко здраве. Тук се разработват, изграждат и използват огромни изследователски съоръжения.

Повече от 2 500 учени от Швейцария и цял свят идват всяка година тук, за да използват уникалните съоръжения на института за своите експерименти, които е невъзможно да направят на което и да е друго място. Чрез фундаментални и приложни изследвания се търяст дългосрочни решения на основните предизвикателства пред обществото, промишлеността и науката.
Екипът на „Пол Шерер“ наброява 2 100 души, а годишният му бюджет възлиза на приблизително 380 млн. швейцарски франка, като се финансира основно от Конфедерация Швейцария.

Снимка: Paul Scherer Institute / Michel Jaussi



Учебния център Ролекс

Разположен в кампуса на Конфедералния технологичен институт Лозана (ЕПФЛ), Ролекс учебен център е лаборатория за обучение, библиотека и международен културен център. Разположен на площ от 20 000 кв. м. Открит е през 2010 година. Отворен е както за студенти, така и за обществеността.

В изграждането му са вложени 110 милиона швейцарски франка, които идват основно от швейцарското правителство, но и от частни спонсори като Rolex, Logitech, Bouygues Construction, Crédit Suisse, Nestlé, Novartis and SICPA.

Библиотеката на Центъра осигурява достъп до повече от 40 000 електронни книги, 10 000 онлайн научни списания и 500 000 печатни издания. Това е една от най-богатите в Европа сбирки на научна литература.

Снимка: Vitra, Photographer: Eduardo Perez

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови