Следващият телефон на Huawei ще е без Google Apps

OFFNews 29 август 2019 в 16:37 4579 0

Снимка Pixabay

Следващият водещ модел смартфон на Huawei няма да се предлага с популярните приложения на Google (Google Apps), включително Maps и YouTube, съобщи Би Би Си.

Google потвърди, че поради забрана на правителството на САЩ за продажби на Huawei, компанията не може да лицензира приложенията си за китайския производител на смартфони.

Това означава, че следващият телефон на Huawei няма да има достъп до магазина за приложения Google Play, което може да остави клиентите без достъп до множество популярни приложения.

Правителството на САЩ ограничи американските компании да продават продукти и услуги на Huawei през май, с оглед на националната сигурност - опасения, които Huawei отхвърля.

Президентът Доналд Тръмп каза миналия месец, че ще бъдат разрешени някои изключения. Засега обаче лицензите не са издадени.

Операционната система Android е софтуер с отворен код, така че всеки производител може да го използва за своя смартфон или таблет. Компаниите обаче се нуждаят от споразумение с Google, за да включат популярните му приложения като Карти, Плащане, Търсене, Снимки, Play Store и YouTube.

Google не е обявил дали е кандидатствал за разрешение да предлага своите приложения на Huawei.

В изявление на Huawei се посочва: "Huawei ще продължи да използва операционната система Android и екосистемата, ако правителството на САЩ ни позволи да го направим. В противен случай ние ще продължим да развиваме собствена операционна система и екосистема." Компанията е създала сайт, озаглавен Huawei Answers, за да информира потребителите за ситуацията.

"Всеки закупил или възнамеряващ да закупи смартфон Huawei може да продължи да ползва света на приложенията, както винаги досега. Всички устройства продължават да се ползват и с гаранцията на нашия производител и съответно ще получат пълна поддръжка", заявяват от компанията.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews