SpaceX ще изстреля BulgariaSat-1 в средата на юни

OFFNews 05 май 2017 в 10:51 6984 3

Планираният прозорец за изстрелване на първия български сателит е в средата на юни, потвърди изпълнителният директор на BulgariaSat – Максим Заяков.

Обратното броене до старта на първия български геостационарен комуникационен сателит в историята на България - BulgariaSat-1 започна. Първата степен на ракетата-носител Фалкон 9, която ще изведе нашия сателит в космоса, е същата, която се приземи успешно на платформа в Тихия океан на 14 януари т.г.

"Ракетата за многократно използване е революция в космическите технологии и е шанс за по-малки държави и компании да имат собствени сателити", обясни Максим Заяков.

Той даде и допълнителни подробности за проекта.

„През 2006 г., когато избрахме SpaceX да изстрелят сателита ни, те бяха в началото на развитието си, а ние по-голямата компания. Сега, 11 години по-късно, сме много по-малки от тях. Давам си сметка обаче, че независимо от бизнес средата, ако си здраво стъпил на земята и не търсиш оправдания, а решения – може да достигнеш космоса, включително и ако си в България. Илон Мъск и екипът на SpaceX показаха, че хора като тях скъсяват разстоянието и времето за достигане до ново качество на живот чрез достъп до високоразвити технологии. А това е шанс и за България да се фокусира навреме към развитието на нови за нас аспекти на космическата индустрия“, каза Максим Заяков.

Кампанията по подготовката на изстрелването ще отнеме около месец, което включва дейности по подготвителни тестове, зареждане с гориво, сглобяване към ракетата. Български екип инженери работи на място в САЩ по всички етапи на проекта, включително подготовката за изстрелване и орбиталните тестове. След самото изстрелване сателитът трябва да достигне своята орбитална позиция, а от Земята ще се извършат тестове и настройки в рамките на около месец след позиционирането му и преди да започне същинското му функциониране.

Сателитът премина всички тестове и изпитания, доказващи, че може да работи безупречно в космическите условия на геостационарната орбита на 36 000 км над земята, където температурните амплитуди варират от –170 до +125 градуса по Целзий и всяка апаратура е подложена на силна радиация.

46% от капацитета на сателита ще се използва от собствени компании на българския и сръбския пазар, на който Булсатком също оперира. Преките ползи за потребителите ще се изразят в повече и по-добри услуги на по-добри пакетни цени, съобщиха още от компанията.

Достигането от идейния проект, през финансиране, производство и предстоящото изстрелване отне близо 12 години. Подобен проект е изключително технологично, финансово и чисто човешко предизвикателство, отбеляза Максим Заяков.

Българският сателит има 15 години гарантиран живот по договор, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години.

Първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на частна българска компания е заявка за потенциала на българския високотехнологичен бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

2

neverland

05.05 2017 в 11:43

е нема нема, ще си го изстрелят. Той вече сглобен...няма връщане назад, сигурно чакат да падне петролът, за да излезе по евтино полетът :)

42249

1

Denis Rizanov

05.05 2017 в 11:00

Планът беше извеждане в октомври 2016г.
Отложиха го за март 2017г.
Втори път го отложиха за април 2017г.
Сега го отлагат 3-ти път за юни 2017г.

Не са на добре тия отлагания.