Тестовете на OFFRoad-Bulgaria.com: Ръчен циркуляр Parkside от Лидл (видео)

Димитър Желязков, OFFRoad-Bulgaria.com 13 ноември 2019 в 06:27 19501 1

Ръчният циркуляр за мен и работа ми е инструмент, който попада в графата „не ми е жизнено необходим, но много искам да го имам“.

Привърженик съм на качествените инструменти и за всекидневна и важна професионална работа основните ми инструменти са от високия клас на реномирани марки. Но има дейности, за които не е оправдано да инвестираш голяма сума за висок клас скъп инструмент, а можеш да използваш по-бюджетно решение с адекватно качество. Такъв вариант за мен е Parkside PHKS 1350 C2. Оценявам го като доста добър инструмент за ценовия си клас.

Първото впечатление е за привидно добра изработка и сглобка, с удобни ръкохватки. Блокировката на спусъка е двустранна, натиска се с палец и позволява лесна работа с циркуляра, както с дясна, така и с лява ръка.

Теглото на циркуляра е малко над 4 кг, което е приемливо за машина от този тип. Тежестта е балансирана и улеснява работата с една ръка. Това за мен не е за пренебрегване, защото обикновено се налага да срежеш нещо на бързо и в повечето случаи вместо да губиш време да си фиксираш материала, който режеш, само го прикрепяш с едната ръка към масата или плота, а с другата ръка държиш циркуляра и режеш.

Скалите за дълбочина и наклон на рязането и фиксаторите за позициите са ясно видими и лесно достъпни. Фиксаторът за регулирането на дълбочината на рязане е разположен в задната част от ляво на циркуляра. Може да се регулира плавно, като максималната дълбочина на рязане е 65 мм. Регулирането на ъгъла на сряза е разположено в предната част на циркуляра. Наклонът може да се определя от 0 до 45о.

Циркулярът няма разделител зад диска, който да служи за водене на сряза, но пък има вграден лазерен показалец, който се захранва допълнително от две батерии, включени в комплекта. Това е полезна екстра, защото показва визуално къде ще бъде сряза и спомага за по-голяма точност при започване на рязането. Има също и паралелен водач разграфен до 20 см. Водачът се монтира в предната част на циркуляра. 

Прави впечатление, че винтът за фиксиране на водача се затяга върху цифрите на скалата и след известна употреба вероятно боята ще падне и цифрите ще са по-трудно видими, но това не е проблем и няма да попречи на основната функция на водача.

Стартът на циркуляра е приятен и плавен и не се налага при пускане да го стискаш здраво с две ръце, за да не подскача.

Първоначалното усещане е, че е малко шумен, но това е нормално за такъв инструмент. Ключът за регулиране на оборотите е разположен в горната част на циркуляра, разграфен на степени от 1 до 6. Оборотите по спецификация се регулират в диапазона от 2200 до 4700 оборота в минута. На практика няма как да се измерят, но чисто субективно моторът на циркуляра реагира адекватно на регулирането.

Предпазителят на диска се движи плавно при рязане и на тънки, и на дебели материали. Не се усеща разлика в плъзгането при рязане на ламиниран паркет с дебелина 8 мм и при рязане на кухненски плот с дебелина 38 мм. И в двата случая циркулярът се движи с еднакво усилие. Вероятно за това спомага и електронната система за управление на мощността и оборотите, която осигурява постоянен въртящ момент и еднаква мощност при рязане на материали с различна дебелина и плътност.

При всички материали, с които тествах, срязът се получи равномерен, гладък и без нащърбвания. Разбира се, гладката и чиста част на сряза се получава от долната страна на материала, поради посоката на въртене на диска. Пробвах с ламиниран паркет 8 мм, ОСБ плоскост 16 мм и кухненски плот 38 мм. При различните дебелини и плътности на материалите циркулярът се държеше по един и същи начин.

Разбира се, аз не го спазих, но за да не станете целите в прах и стърготини е желателно да се използва прахосмукачка. Присъединителната муфа на прахоуловителя е стандартна и съвместима с тръбите на масовите прахосмукачки.

В комплекта е включен допълнителен диск, производство на KOMPERNASS. Добавянето на втори диск е доста практично решение, защото предвид естеството на използване на такъв циркуляр за непрофесионални и ежедневни цели, това ще осигури независимост откъм консумативи за доста дълъг период от време. Самата смяна на диска е много лесна. Бутонът за блокиране на движението на диска е разположен от вътрешната страна, с което се избягва неволното му натискане при работа на циркуляра. Не е от съществена важност, но под ръкохватката си има и вграден шестостен за развиване на болта на диска.

Основни параметри и функции по спецификация:

Диаметър на диска 190 мм х 2,5 мм

Мощност 1350 w

Плавен старт и стоп

Електронно управление на мощността

Регулиране на оборотите в диапазона 2200 до 4700 rpm (оборота в минута)

Регулиране на ъгъла на рязане от 0 до 45о

Дълбочина на рязане до 65 мм

Дълбочина на рязане при 45о – до 44 мм

Паралелен водач

Лазерен показалец

Блокировка на спусъка

Тегло 4.2 кг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови