Тръмп забранява използването на TikTok в САЩ

OFFNews 01 август 2020 в 15:14 3734 0

Снимка Pixabay

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще забрани използването на социалната мрежа TikTok в САЩ заради притеснения за събиране на данни от приложението, предаде Би Би Си.

Приложението е собственост на китайската компания ByteDance. 

Той заяви, че може да подпише заповедта още днес.

Това е поредната стъпка към ескалация на напрежението между Китай и САЩ. "Що се отнася за TikTok, ние ще го забраним в САЩ", каза Тръмп и добави, че "скоро ще подпише документите".

Американския президент обясни, че има правомощия да забрани приложението, което е собственост на една от най-големите технологични компании в Китай. Това би могло да стане чрез указ или в рамките на Закона за извънредни международни икономически правомощия.

Решението му е взето, след като вчера се появи информация, че американският технологичен концерн Microsoft Corp. е в преговори за придобиване на TikTok.

Според Тръмп това не е правилна сделка и подчерта, че “САЩ не е държава на сливания”.

Евентуалното придобиване от Microsoft ще даде на софтуерната компания готово разработено и популяризирано приложение. Производителят е правил инвестиции в сектора на социалните мрежи и преди, но досега не е развивал своя собствена масова услуга.

Тази забрана ще е поредната, с която американската администрация ще се опита да ограничи китайското присъствие.

През последните месеци TikTok се превърна в едно от най-популярните приложения по света, използвано предимно от младежи. То е било изтеглено над 2 млрд. пъти по света и 165 млн. пъти само в САЩ.

В началото на юли Тръмп заяви, че обмисля възможността за забрана на приложението като ответна мярка срещу Пекин и начина, по който страната се справя с разпространението на коронавируса.

От компанията вече потвърдиха, че данните на потребителите в САЩ се съхраняват на сървъри в страната и в Сингапур, а не в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови