Туитър блокира профили на български език и крие съобщения: взе кирилицата за руска заплаха

OFFNews 28 май 2018 в 14:42 5196 2

Администратори от социалната мрежа Туитър объркаха съобщения на български език с изпратени от руски ботове, в резултат на което профили на български бяха блокирани, а съобщения - скрити, пише Би Би Си и цитира блогъра Илия Темелков със съобщението му: "Хей, Туитър, кирилицата е азбуката на поне 12 държави, които не са Русия! Айде по-сериозно, а?".

Той посочва, че не е бот и иска Туитър да не крие постовете му.

Потребителят "Хана (◕‿◕✿)" също коментира въпроса с въпрос. "Как да бъдеш тъп", пита Хана и отговаря: да мислиш, че български и руски са един и същи език.

Проблемът, забелязан и от журналиста Влад Савов, който пише за сайта The Verge, че в по-строгата политика на Туитър към троловете дава неочаквани "странични ефекти", от които страда българската Туитър общност. Все повече и повече потребители установяват, че профилите им са блокирани, а съобщения - филтрирани, като причината е не друго, а кирицата.

Светлина върху вероятната причина за блокирането на съобщенията на кирилица хвърли главният съветник в компанията Шон Еджет. Говорейки през октомври 2017 г. пред американския Сенат за онлайн дезинформацията, идваща от Русия, Еджет призна, че инструментариумът на Туитър не се опитва да различи "добрите" и "лошите" машини, когато търси акаунти, свързани с Русия. Дори и акаунтът да отговаря само на един от зададените критерии за разпознаване на връзка с Русия, това се смята за достатъчно, за да се приложи ограничителна мярка. В случая това се оказва кирилицата.

Въпреки това, отбелязва Би Би Си, няма подобен проблем с украински или белоруски акаунти, а потребителите в Украйна и Беларус също използват кирилицата.

В отговор на проблема от Twitter заявяват, че търсят причината за проблема и ще предприемат всички необходими стъпки, за да го разрешат, докато продължават да се борят със спама и дезинформацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8505

2

peshooo

29.05 2018 в 05:53

Пишеш на кирилица - значи си руски трол ! Безценно.... Тия "мозъци" това , което сами си причиняват , никоя злонамерена тролска дейност не може дори и да доближи....
 
X

Подкастът на OFFNews