Умните градове: По-удобни, по-сигурни и с по-малко пари от вашите данъци

Весела Йорданова 15 април 2019 в 11:57 3596 0

Снимка pexels

Петър живее вече от три години в Лондон и до голяма степен вече е свикнал с много от порядките, които за много нашенци в началото са странни. В началото, естествено, това изобщо не е било така и се чудел на страшно много неща.

"Тези табелки с надпис CCTV, дето са навсякъде, в началото хич не ми беше ясно за какво е целият този Биг Брадър. Изясни ми се обаче когато на кръстовището в квартала една кола засече друга, излязоха едни типове с качулки, явно се познаваха и извадиха ножове и бухалки. Тъкмо си викам "ей сега стана мазало" и все едно гледах кино... От всички посоки за отрицателно време пристигнаха полицейски автомобили и прибраха юнаците преди да е станало мелето. Не можех да повярвам", обяснява младежът от Ямбол, който си изкарва прехраната при Нейно величество, трудейки се във фирма за миене на прозорци.

Според Петър много емигранти "разбират" смисъла на нещата по трудния начин.

"Една позната пазарувала в някакъв магазин и гледа между стоките някой си забравил чисто нов iPhone. Нямало никой наоколо и тя бързичко си го прибрала и си тръгнала. Спрели я точно след две пресечки и станал цирк.
Почнала да обяснява, че не го е крала, а си го намерила. Не ѝ направили нищо, но казва, че през целия си живот не е брала такъв срам", продължава разказа си нашенецът, който съвсем чинно си е изкарал осигурителен номер, плаща си данъци и осигуровки на Острова и твърди, че Брекзит не го плаши.

Сблъсъкът на Петър с лондонските системи за видеонаблюдение е само едно от измеренията на дигитализацията, която залива съвременния свят. Това е само едно от умните технологични решения, които стават все повече и повече и правят живота ни по-лесен и сигурен.

Интернет на нещата

Понятието „Интернет на нещата" (IoT) в началото се свързваше основно с умни домове, в които хладилника ти казва какво да купиш от магазина и кога изтича срока на годност на прясното мляко, а разходите за отопление се оптимизират според това кога се връщаш вкъщи. Сега обаче мащабът нараства и все по-често навлиза терминът „умни градове".

Не търсете конкретна дефиниция! Защото това са много разнообразни съществуващи решения и такива, които тепърва ще се появяват. Към момента в умния град уличните лампи могат да се регулират самостоятелно спрямо нивото на осветеност. Контейнерите за отпадъци са снабдени със сензори, които оптимизират графика на сметосъбирането. В него има и приложения, които казват къде е най-близкото свободно място за паркиране.

Разбира се, за да са възможни всички тези е удобства, е нужна технология – достатъчно добра, за да поеме огромен брой решения, достатъчни евтина, за да бъде достъпна за повече хора и достатъчно устойчива, за да посрещне новостите, които се появяват непрекъснато.

Narrowband IoT

Една от технологиите, които категорично отговарят на изброените критерии, е Narrowband IoT (NB-IoT). Това е технологичен стандарт, който свързва широка гама от устройства, машини и услуги с помощта на клетъчни телекомуникационни технологии. Основните предимства са по-ниските разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниско време закъснение, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.

А световните тенденции показват, че „Интернет на нещата" ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

Narrowband IoT е технологията, на която вече се залага и у нас за развитието на умни решения в лицето на компании като А1. Компанията вече започна да предлага у нас решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. Те бяха представени през 2018-а в Монтана – една от общините в България, дългогодишен партньор на телекома, отворен към внедряването на иновации. Телекомът вече е осъществил пилотни проекти с институционални и корпоративни и клиенти, а масовото навлизане на решението тепърва престои.

По-умни градове

Решението за контрол на въздуха отчита нива на замърсяване и прахови частици, като също така измерва температура и влажност. Системата е приложима за открити и закрити пространства, а информацията се следи с помощта на уеб-базирано приложение. С помощта на решението общините ще имат информация в реално време за качеството на въздуха.

Услугата за умно управление на отпадъци е подходяща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на датчици тя автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите за смет. Системата предлага автоматизирани изчисления на маршрут и навигация, базирани на анализ на информация, като също така предлага отчет за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ спестява времеви ресурс, а във финансов аспект може да намали с до 70% разходите за сметосъбиране.

Системата за умно осветление използва LED модули, за да оптимизира контрола на уличните светлини, регулирайки автоматично степента на осветеност през цялото денонощие. Модулите са съвместими със съществуващите стълбове за осветление и са лесни за адаптиране. Използването на умно осветление с помощта на Narrowband IoT технология подобрява условията на живот в градските зони и намалява с до 25% годишните разходи.

Narrowband IoT решението за умно паркиране засича свободните места за паркиране, позволява запазване на паркомясто онлайн, автоматично определя най-краткия маршрут до свободното място и осъществява безкасови трансакции в платените зони. Системата осъществява централизирано следене, отчитайки тенденциите в паркирането, степента на заетост и нарушенията. Внедряването ѝ подобрява заетостта на паркоместата с до 25% и увеличава събираемостта на приходите от нарушения с до 20% на година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !