Вече 4 години българската мисия на Антарктида разчита на сателитен интернет от Vivacom

Телекомът подпомага и насърчава научноизследователската и образователна дейност на българската експедиция на ледения континент

OFFNews 12 март 2023 в 11:27 895 0

базата ни в Антарктида
Базата ни в Антарктида.

Вече 4 години Vivacom предоставя неограничен интернет достъп на българските учени, които се намират на антарктическата ни база на остров Ливингстън. Телекомът удължи срока на услугата, след като сключи споразумение със Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Същата тази услуга беше представена за първи път от телекома през 2019 г. Както тогава, така и сега връзката се осъществява през сателитна станция „Плана“ на Vivacom, чрез спътник на сателитния оператор – SES.

Услугата, предоставена от страна на телекома, дава възможност на българските специалисти в базата в Антарктика да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка. Това не само подобрява процесите им на работа, но и допринася за цялостния успех на експедицията на ледения континент.

По този начин през възможностите на технологиите, които предлага, Vivacom дава своя принос в подкрепа на научната дейност на Българския Антарктически съюз и на Софийския университет.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови