Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вредни ли са LED крушките - мнения от Mr Bricolage

OFFNews 23 октомври 2019 в 14:31 3105 0

Снимка Devanath/Pixabay

Какво всъщност представляват LED крушките? Light Emitting Diode, преведено значи “излъчващ светлина диод”, което до голяма степен обяснява как работи самата технология. При тях яркостта се измерва в лумени, а консумираната от тях електроенергията - във ватове. Докато една 75-ватова крушка произвежда 1100 лумена и консумира 75 вата на час, LED алтернативата консумира около 18-25 вата на час за същата яркост.

За разлика от електрическите крушки с нажежаема жичка, които са енергоемки и превръщат само 50% от енергията в осветление (остатъкът се излъчва под формата на топлина), светодиодните лед тела са с приблизително 10 пъти по-голяма ефективност и са способни да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая. Системите се нуждаят от толкова нисък волтаж, че могат да бъдат захранвани със соларни източници на енергия, което ги прави перфектни за отдалечени райони.

Те не само имат живот, който е близо 30 пъти по-голям от този на обикновената крушка, но нямат наличие на опасни елементи като олово или живак и според експертни мнения се водят най-чистия светлинен източник на пазара. Повечето модели не излъчват UV лъчи и са 100% рециклируеми.

Какви видове има

До момента най-разпространени са LED крушките, които излъчващи бяла светлина. Предлагат се във вариант излъчващ излъчващи „топла” светлина или „студена” такава. Самите светодиодите покриват разнообразие от цветове:

- Червен – предназначен е за уреди за нощно виждане, от сорта на фенерчета и челници;

- Зелен – също се използва за нощно виждане, но са предпочитани от пилоти и военни;

- Син – с цвят, който не натоварва зрението, те са перфектен вариант за източник на светлина предназначен за четене, което ги прави подходящи за учащи или по-възрастни хора.

Най-често срещаните лед модели, в зависимост от начина им на ползване са:

LED луни - Предназначени са за интериорни осветителни тела, като е препоръчително да се ползват COB луни, заради тяхната надеждност и висока ефективност.

LED крушки за E27 и Е14 фасунги се продават от почти всички марки и се намира разнообразие от форми, тип светлина и степен на защита.

LED пури - предлагат се в 8 и 16 вата и са специално проектирани с цел да заменят традиционните 25-ватови и 40-ватови флуоресцентни тръби.

LED спотове - известни като "лунички", те често са цветни или монтират в линия или определена форма с цел да подчертават интериорни детайли.

Повечето модели led крушки не само са по-качествени, но и работят с димери, дистанционно управление и променлив цвят или температура на светлина - Mr Bricolage те съветва да се възползваш от това разнообразие!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews