Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

1 г. и 6 м. условно получи прокурорски син за причиняване на катастрофа с две жертви

OFFNews 20 юли 2020 в 16:27 9757 5

1 година и 6 месеца условна присъда получи прокурорският син Бисер Андреев за причиняване на смърт на двама души при катастрофа на столичния бул. "България". Решението е на Висшия касационен съд. 

Присъдата не подлежи на обжалване. 

Катастрофата стана на 5 август 2011 г. край спирка на площад "Ручей". 24-годишният тогава Бисер Андреев решава да изпревари друга кола, управлявана от Людмил Славов. Ограничението е било 70 км/ч, но и двамата карали с превишена скорост. Прокурорският син шофирал с 97 км/ч и при опит да се върне в дясната лента, загубил контрол на мократа постилка. Ударил другата кола, като и двете излезли от платното, а колата на Андреев блъснал пешеходци. При катастрофата са загинали двама души.

Софийският градски съд признава осъдения за виновен през 2017 г., като присъдата е 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. В решение на Софийския апелативен съд наказанието е изменено и преквалифицирано в по-леко. Наказанието е намалено на 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, отложено за срок от 3 години. Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за 4 години.

Днес ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд. 

Според върховните съдии са неоснователни жалбите на частните обвинители. По отношение на съпричиняването на престъпния резултат от страна на свидетеля Людмил С. в решението на ВКС се посочва, че от фактическа страна е безспорно, че той е ускорил движението на лекия си автомобил, когато е бил изпреварван от Андреев. С това свидетелят Людмил С. е допуснал нарушение на закона, който задължава водача на изпреварваното превозно средство да не увеличава скоростта.

Не е основателна и тезата за неправилна интерпретация на оказването на помощ на пострадалите, защото пострадалите са били живи, когато Андреев се е обадил на 112.

По отношение на наложеното наказание в мотивите се посочва, че са взети предвид чистото съдебно минало на подсъдимия, съжалението му, младата му възраст към момента на деянието, данните за упражняван от него общественополезен труд и др. Съставът на ВКС споделя извода на въззивния съд, че срокът на разглеждане на наказателното производство над 8 години се явява неразумен, независимо от сложността на делото.

Според върховните съдии доводът на прокурора, че подсъдимият следва да носи отговорност за собственото си поведение, е принципно верен, но ако свидетелят Людмил С. бе привлечен към наказателна отговорност, тогава и той би понесъл последиците от причинения престъпен резултат. "В случая не може да бъде пренебрегнат фактът, че единственият привлечен към отговорност е подсъдимият Бисер Андреев, поради което няма как да бъде игнорирано значителното съпричиняване на тежките съставомерни последици от свидетеля Людмил и то да не бъде съобразено при определяне размера на наказанието, което подсъдимият Андреев следва да понесе", пише в мотивите на ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9010

5

Iliya Kirov

21.07 2020 в 22:43

От такива присъди се стига до саморазправа.
Нека да ти е утрепал детето и с тази мизерна присъда е възможно някой да не го понесе.
Направо са го осъдили на смърт, отложено с времето, необходимо на някой да му дойде куражът.
Жалко ...

4022

4

"Жестока,но справедлива присъда"

15914

3

поп Дръвчо

20.07 2020 в 18:39

Сто врътки и 8 години само да не кажат че за никакво изпреварване не иде реч ами лекенцата са се гонили.

Преди 1 година в Германия за улична гонка с 1 жертва нашиха доживот на двамата участници. Отне им около година и половина с трите инстанции и с все обществен дебат трябва ли и другият който не се бил блъснал в колата на жертвата да лежи. Накрая се реши, че И ще лежи, И ще плаща солидарно с първия. Аааа и единият от двамата беше от малцинствата ама това хич не му помогна.

https://www.dw.com/en/berlin-drag-racers-sentenced-to-life-in-prison-for-murder/a-48062104

2800

2

zpe

20.07 2020 в 16:45

"В случая не може да бъде пренебрегнат фактът, че ..." подсъдимият е прокурорски син.

2800

1

zpe

20.07 2020 в 16:43

А мале верно ли хахахахахахахаха!!!!!

Ама тези много смели бе! Това глупост ли е или е лудост!?

Страх лозе пази! Без страх човек си погива за отрицателно време! Тия не са у ред...
 
X

Да помогнем на украинските деца!