1000 евро глоба за бг моторист, карал без книжка в Германия

OFFNews 30 юли 2018 в 11:30 4212 0

Глоба от 1000 евро ще плати българин, карал мотоциклет без категория в книжката си за управление на мотор в Германия. Окръжният съд в Добрич призна финансовата санкция.

29 - годишният мъж от каварненското село Хаджи Димитър бил засечен в нарушение по федерална автомагистрала, където той се движел с мотоциклет със скорост от 45 км/ч., въпреки че знаел, че не притежава свидетелство за управление на МПС - клас М.

Решението за налагане на глобата е било постановено от съдебен орган в Германия и е влязло в сила на 13 октомври 2017 година. Разпоредено било мъжът да плати и направените разходи по съдебното производство в размер на 78.70 евро.

Производството в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено от германските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз, съобщиха от съда. Според магистратите не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената глоба и мъжът трябва да плати 2109.75 лева, които са равностойни на общия размер на наложената в Германия санкция от 1078.70 евро.

В съдебната зала българският гражданин заяви, че съжалява за извършеното нарушение и желае да плати наложената му глоба.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови