17 часа от лятото: решетки и смрад за свидетели по дело на заплашван лекар

Вилдан Байрямова 29 август 2019 в 17:09 28845 2

Арест

Снимка Pixabay

През август 2017 г. годениците А.В. и Д.В. чакат пред кабинета на лекар в София. По тяхна молба ще ги наречем Ангел и Дарина. Това лято обаче двамата млади преживяха абсурдна ситуация – озоваха се за 17 часа в чудовищната мръсотия на ареста в Шесто районно управление на МВР, без да имат каквато и да била вина.

Те работят в чужбина и напоследък пътуват много често до столицата заради тежкото заболяване на неговата майка, а и възрастния му баща. Докато чакали пред лекарския кабинет, пристигнала силиконова дама, придружена от двама яки мъже със стряскаща конкретна визия. Влезли вътре и станала разправия – „пациентите“ заплашвали доктора с физическа разправа, настоявали да върне пари на дамата.

„Признавам си, не посмях пряко да се намеся в скандала – при вида на мутрите беше безсмислено. Убеден съм, че само заради нашето присъствие те не посегнаха на човека“, казва Ангел. Той и Дарина били единствените свидетели на разразилия се екшън, опитали после да успокоят треперещия от ужаса медик. И така се оказали негови свидетели по заведеното дело.

Тримата заедно отишли тогава в районното и дали показания по случая – лекарят ги помолил и те се съгласили, без да се замислят и за секунда. А след дни отпътували отново към работата си в чужбина. Миналия месец при поредното си завръщане у дома Ангел подава документи за нови лична карта и шофьорска книжка в службата при 4-о районно в София. Когато отива да ги получи, жената зад гишето му казва да изчака малко. Пристига полицай с любезния въпрос дали може да го последва за справка и Ангел тръгва с него.

Тогава разбира, че е обявен за издирване от 6-о районно – там преди 2 години с лекаря и Дарина са дали показания за случая с отправените към медика заплахи. „Оказва се, че призовкарят не си е направил труда да стигне до апартамента и понеже е по-лесно, на 6 август тази година ни е пуснал за общодържавно издирване, след като делото е било възобновено. А у дома винаги има хора, родителите ми са си там, щяха да ни се обадят и да се приберем. Освен това те имат и пълномощно да ни представляват пред всички възможни институции. Да сме обявени за издирване и през това време безпроблемно да минаваме границите, това е пълен абсурд!“, недоумява Ангел.

На 9 август двамата отново пристигат в София, на 11-и пак отпътуват и си идват у дома на 16-и. Без проблеми преминават през ГКПП-тата. На 19 август следобед той отива да си вземе новите документи и малко по-късно научава, че трябва да бъде задържан. Няма кой да му обясни защо.

„В 4-о районно се държаха културно, отведоха ме до 6-о с техен автомобил, но в 6-о дежурният реши, че няма да ме пусне, като все пак се отказа да ме закопчае с белезниците. А отидох доброволно, без да подозирам какво предстои. Успях да позвъня, пристигнаха баща ми и Дарина, донесоха сандвичи и вода. Задържаха и нея, но в друга килия, нали и тя е издирвана. За безумната смрад и мръсотията не искам да говоря, тези помещения безспорно не са чистени от създаването им, а в тоалетните е още по-страшно, за хигиена и санитарни норми може само да се мечтае. Арестантите не получават нито храна, нито вода, разполагат с едно одеяло за общо ползване“, с погнуса разказват двамата.

В килията при Ангел вкарали и британец, който преди време е подал жалба за разбитата му и ограбена кола. „Човекът каза, че е епилептик, полицаите му отнели всичко, и лекарствата дори. Аз нямах даже колан, за да му го сложа между зъбите, ако получи пристъп, познавам заболяването, само сгънах онова смърдящо одеяло под главата му. Едва на следващия ден следобед отново ни разпитваха, полицаят ме пита знаем ли защо сме там. Бях бесен, отговорих – защото в системата ви работят идиоти, лишени от интелект и имитиращи дейност. Не разбирам защо хора, които не се укриват, стоят зад решетки, а братя Галеви, молдовците, които избягаха онзи ден от затвора, се реят на свобода“, гневи се Ангел.

Преди да ги освободят, следователката Златка Гарипова ги е разпитала, без конкретно да работи по случая, но титулярката била в отпуск до края на септември. А после им връчили протокол за подпис за това, че нямат претенции към МВР.

Дарина и Ангел участват в различни благотворителни акции за подкрепа на деца с проблемно здраве и развитие. Но след шокиращите 17 часа в ареста са категорични, че единствените им контакти с родната България вече ще бъдат с родителите и приятелите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8296

2

geko

29.08 2019 в 20:00

Естествено - от тази свинщина трябва да се бяга максимално надалеч. Добре, че поне хората са го разбрали, макар и късно.

14469

1

случайно прочетох

29.08 2019 в 17:57

Без коментар :(