2 години и 8 месеца затвор за ало измамник в Кюстендил

OFFNews 06 юли 2020 в 18:45 1524 0

Телефонни измамници в Кюстендил бяха осъдени на 2 години и 8 месеца затвор и 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Съдът е признал за виновни Т.К. (на 30 години) и Л.Г. (на 29 години) за това, че са измамили трима души. Общата стойност на измамите е 13 650 лева.

Двамата осъдени живеели на семейни начала. През 2018 г. се договорили с трети извършител да го подпомагат при извършване на телефонни измами. Тяхното задължение е било да прибират парите, оставени на определени места.

В периода от 30 октомври до 19 ноември 2018 г. те измамили трима души. 

В единият от случаите на пострадалата жена се обадил "служител на МВР", който й казал, че се провежда полицейска акция по залавяне на телефонни измамници. От нея се искало да предаде наличните си пари. Тъй като в дома си тя не разполагала със значителни суми, била убедена да изтегли спестяванията си от банков клон в града и да ги остави на определено място в централната част – в кош за смет.

Жената изпълнила указанията, като изтеглила от сметката си 4350 лева и добавила към тях още 50 лева. След това купила вестник и започнала да ги опакова, когато била видяна от дъщеря си. Попитана от нея какво прави, жената й направила знак да мълчи, оставила пакета с парите в кошче за смет и си тръгнала.

Въпреки че намерила поведението на майка си за странно, тя не се обезпокоила заради намиращото се наблизо Районно управление и се върнала на работа. Оттам продължила да наблюдава и станала свидетел как подсъдимите К. и Г. вземат оставения от майка й пакет с пари. Жената добре ги огледала и запомнила външността им.

По сходен начин била измамена и друга жена. За един ден "служител на МВР" й се обадил десет пъти да й съобщи, че работи по случай за телефонна измама и да й даде указания за действия по разкриването на престъплението. Тя сложила в найлонов плик спестяванията си от 4900 лева и ги пуснала през терасата на жилището си. Освен това поставила знак, като завързала шал на простора, за да улесни "разкриването на измамата". 

Третият пострадал оставил съхраняваните от него 4350 лева на входната врата на жилището си. Оттам те били взети от подсъдимата Г. Нейните действия били заснети от инсталирани охранителни камери в съседен дом.

Съдът е наложил наказания "лишаване от свобода" - две години и осем месеца при първоначален "общ" режим за Т.К., а на Л.Г. – две години с петгодишен изпитателен срок.

Присъдата подлежи на протест пред Окръжния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!