20 хил. лева гаранция за бившия шеф на ВиК Перник

Ирина Евгениева 06 февруари 2020 в 15:55 2212 0

Снимка Za Pernik

Бившият шеф на ВиК - Перник инж. Иван Витанов бе пуснат под гаранция срещу 20 хил. лева, а бившия и.д. кмет на Перник Севделина Ковачева остава с подписка. Това реши Апелативния наказателен специализиран съд, който гледа мерките за неотклонение днес.

В своя защита инж. Витанов каза, че е подал сигнал до местната прокуратура месец след началото на водната криза и е бил насочен към предшественика му във ВиК Камен Каменов. Не е ясно какво пише в сигнала и какви действия е предприела прокуратурата.

Витанов изглеждаше видимо много притеснен. Съда той увери, че се е старал да ръководи дружеството по най-добрия начин, но че го е наследил в тежко финансово състояние. Каменов изтеглил кредит в размер на 3 млн. лева, които не били използвани за ремонти на водопреносната мрежа.

Защитата на Ковачева напомни, че не е в правомощията на един кмет да въвежда воден режим и че той може само да съгласува предложение на ВиК оператора. Другата му функция е да уведоми обществото.

Ковачева и инж. Витанов са обвинени в безстопанственост и длъжностно престъпление. Според прокуратурата, заедно с бившият екоминистър Нено Димов, те са отговорни за водната криза в Перник. Миналата седмица Ковачева престоя 72 часа в ареста по обвинение, че не е въвела режим на водата в Перник, в момента, в който той е поискан от ВиК.

Ковачева беше назначена за изпълняващ длъжността кмет за времето на предизборната кампания, защото действащата кметица Вяра Церовска се кандидатира за следващ мандат. Ковачева беше ПР на общината в първия мандат на Церовска и зам.-кмет по културата във втория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови