20 от ВСС избраха Гешев, протест се надява на 4-ма разколебани за поправителния днес

OFFNews 14 ноември 2019 в 06:48 4194 0

Снимка Сергей Антонов, архив

Висшият съдебен съвет решава днес на поправителен ще стане ли Иван Гешев главен прокурор. Заседанието е насрочено за 10 ч., час по-рано "Правосъдие за всеки", БОЕЦ и "Зелен Младост" свикват протест пред сградата на ВСС. 

Издигнатият единодушно - с 11 гласа, от прокурорската колегия Гешев бе избран на 24 октомври, като получи подкрепа от 20 магистрати, 4-ма бяха "против". Необходимият минимум е 17 гласа.

Президентът Румен Радев върна избора на приемник на Сотир Цацаров с мотив, че не е имало никакво състезание между кандидати, а формално изпълнение на процедурата по избор. 

През 2006 г. единствена кандидатура за главен прокурор бе Борис Велчев, като съветник на президента Георги Първанов тогава той бе избран с 23 гласа "за" от ВСС след договорка между управляващите политическите сили. Сега Велчев е втори мандат председател на Конституционния съд. Този пример е доводът на подкрепящите Гешев срещу критиките на президента. Ще гласувам отново за Иван Гешев. За моя глас няма изненади, обяви вече главният прокурор Сотир Цацаров. 

Противниците на избора се събират под надслов "Гешев е позор". "Непримиримите и будните трябва да се съберем и да спрем мракобесието, което превзема държавата ни и чиито проводници са Цацаров и Гешев! Трябва да сме хиляди, трябва да ни видят, да ни чуят и усетят! Сега страхът е в техните сърца!", пишат организаторите във фейсбук. 

От "Правосъдие за всеки" настояват при повторен избор на Гешав президентът да сезира Конституционния съд за тълкуване на израза в чл. 129 „повторно предложение”. От инициативата подчертават, че президентът е длъжен да издаде указ при успешен повторен избор, направен от ВСС, но не е обвързан със срок, а докато КС се произнесе, могат да минат месеци. 

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина и - ако няма избран и назначен негов приемник, той може да остане на поста до провеждане на нов избор или да бъде определен и.ф., който да бъде пак Иван Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови