3-членно семейство под карантина на съд - направило помен на починал дядо

OFFNews 27 април 2020 в 16:00 17890 2

Тричленно семейство, нарушили карантинните мерки срещу COVID-19, е предадено на съд с обвинителен акт на прокурор от Териториалното отделение в Омуртаг на Районната прокуратура в Търговище. 41-годишната Мария С., съпругът ѝ Румен А., на 44 г., и дъщеря им - Северина И. (на 25 г.) се завърнали от Германия, където работели, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Освен разпространението на коронавирусната инфекция в Европа, повод за връщането им станало и състоянието на бащата на Румен, който бил тежко болен.

Възрастният мъж починал и със съдействието на МВР и РЗИ близките били облечени в специални облекла, за да могат да го погребат. От МВР ги предупредили, че след погребението повече не трябва да нарушават карантината, тъй като ще бъде престъпление по член 355, ал. 2 от НК.

Въпреки това, на 26 март, те отишли в гробищния парк, за да направят помен на починалия. Отсъствието им от дома било установено по време на проверка на полицейски служители. Започналото разследване срещу тримата завършило с обвинителен акт и те били предадени на съд.

Престъплението по член 355, ал. 2 от НК се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

В същото време, на шест месеца лишаване от свобода, с 3 години изпитателен срок и глоба до 10 000 лв. бе осъден 28-годишен мъж от Търговище. Той се завърнал от чужбина и бил поставен в домашна изолация по предписание на РЗИ-Русе. Мъжът заявил, че ще бъде на адрес в търговищкото село Давидово, но впоследствие не изпълнил предписанието да остане на посоченото място. С действията си е извършил престъпление по член 355, ал. 2 от НК.

Той е сключил споразумение с Районната прокуратура в Търговище, което е влязло в сила, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. 

Преди дни мъж от Дупница беше осъден на осем месеца пробация и 10 000 лева глоба, защото нарушил наложената му карантина след завръщане от Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови