4 години затвор за шофьор, сгазил дете на пешеходна пътека

OFFNews - Бургас 21 юни 2018 в 17:36 4975 0

Снимка OFFNews

Осъденият шофьор Кирил Георгиев

4 години ще лежи в затвора Кирил Георгиев, който миналата година сгази 16 – годишния Костадин Джардов на пешеходна пътека край Атия. Тежката катастрофа на главния път Бургас – Созопол остави родителите без единственото им дете.

На 20 ноември миналата година 16-годишният ученик Костадин Джардов тръгва за училище – бургаската Професионална гимназия по туризъм. Около 6:45 ч. пресича пешеходната пътека на рисковото кръстовище до военоморската база, защото автобусът за Бургас не влиза в селото, а спирката е на пътя. Тогава го помита джипът, управляван от Кирил Георгиев. Възрастният мъж, пенсионер, е шофирал с 95 км/ч, при разрешени 60. Въобще не е намалил преди пешеходната пътека, нито се е съобразил с времето – облачно, с мокра пътна настилка. Ударът е бил толкова силен, че тялото на момчето отхвърча на 53 метра и Костадин умира.

Бащата на загиналото момче, което му е единствен син, Апостол бе на заседанието и плачеше през цялото време. Майка му е рускиня и предпочете да не присъства на делото. Апостол сподели, че Кирил никога не го е потърсил:

“Не съм се чувал с него, не ме е търсил, изобщо – нищо. Даже никога не съм го виждал тоя човек. Сега ще го видя“

А самият Кирил обясни това пред медиите:

„Не можах да стигна до правилно решение. Дали няма да им причиня по-голяма болка“

В Бургаския окръжен съд Кирил призна вината си и делото тръгна по съкратеното производство. Въпреки сериозния си опит зад волана, се оказа, че е имал нарушения, свързани с висока скорост, неплащане на застраховка, неработещи фарове, шофиране без колан…

Едва в съдебната зала, Кирил се обърна към почернения баща и му каза, че съжалява и му поднася съболезнования. Георгиев сподели, че няма ден, в който да не мисли дали не е можел да предотврати инцидента и да върне времето назад. Мъжът изживял посттравматично душевно разстройство след катастрофата.

Въпреки чистото му съдебно минало, окръжният съдия Катя Господинова бе категорична, че деянието представлява обществена опасност и посочи, че на пътя един миг невнимание, коства човешки живот и разбити съдби.

Седем години затвор поиска окръжният прокурор за Кирил, адвокатите на семейството на детето – с 1 – 2 години повече, а колегите им, защитаващи шофьора – дори условно наказание. В крайна сметка, наказанието се редуцира, защото делото се гледа по съкратеното следствие и крайната е 4 години затвор. Апостол Джардов бе категоричен, че ще я обжалва.

Днес, край с. Атия се изгражда пешеходна пасарелка, а автобусът влиза в селото, но семейството на Костадин никога няма да го види като абитуриент, а съучениците му – да седнат до него в класната стая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови