4-ма задържани - теглили кредити от името на българи, живеещи в чужбина

OFFNews 08 октомври 2022 в 20:07 3974 0

Пари

Снимка Архив

Щетите са за общо около 100 000 лева.

Oрганизирана престъпна група, която по първоначални данни е извършвала престъпления срещу кредитната система на страната, документни престъпления и измами, и пране на пари, е разкрита на 7 октомври, съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Задържаните са теглили чрез онлайн платформи кредити от името на български граждани, живеещи в чужбина, използвали са техните данни, след което с неистински официални документи на тези лица са получавали заеми, обясни Конов. По първоначални данни са нанесени щети за около 100 000 лева.

Четиримата – трима мъже и една жена, са задържани във Варна и Силистра. Групата е развивала дейността си на територията на двете области. Ръководителят ѝ е на 36 години от Силистра.

Води се разследване откъде задържаните са се снабдявали с данните на българите от чужбина. Групата е действала от октомври 2021 година. Част от парите са открити.

Двама от задържаните са криминално проявени и осъждани. Няма данни групата да е участвала в купуване на гласове около изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови