44-годишен мъж отива на съд за измама с ДДС

OFFNews 25 юни 2020 в 12:28 2124 0

Окръжната прокуратура в Търговище внесе обвинителен акт в съда срещу Веселин Г. Той ще носи наказателна отговорност за избягване на данъчни задължения в особено големи размери чрез документи с невярно съдържание и потвърждаване на неистина в подадена справка-декларация по Закона за ДДС.

44-годишният подсъдим бил регистриран като земеделски производител през юни 2011 г. с наета от него нива от 13 дка. Декларирал, че е засята със слънчоглед. През периода на регистрацията си като земеделски производител Веселин Г. не е засаждал и произвеждал земеделска продукция и не разполагал със селскостопанска техника, база и транспорт, установило разследването по случая.

През юли 2011 г. 44-годишният мъж решил да търгува с пшеница. Свързал се с различни производители и продавачи на зърно и успял да се снабди с 400 тона пшеница. Тъй като не разполагал с документи за произхода на пшеницата, нямал право да ползва и данъчен кредит, а трябвало да заплати дължимия ДДС в полза на фиска.

Тогава се свързал с фирма, на която да продаде 400-те тона жито. Искал обаче да създаде илюзията, че вече е платил дължимия ДДС.

Снабдил се с две фалшиви фактури от друга фирма. В хода на образуваното досъдебно производство станало ясно, че въпросната фирма никога не е издавала такива фактури, както и че между дружеството и подсъдимия не е осъществявана сделка.

На 12 август 2011 г. Веселин Г. подал справка-декларация в ТД на НАП в Търговище. Въпреки че дължимият ДДС не бил платен, подсъдимият приспаднал пълния му размер – 23 360 лв. След извършена ревизия на данъчните това било установено и прокуратурата повдигнала обвинение на земеделския производител за данъчно престъпление по член 255 от НК.

Направената справка на съдимостта на Веселин Г. показала, че той е осъждан три пъти за престъпления от общ характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови