6 души от НОИ-Силистра с обвинение за участие в престъпна група

OFFNews 09 март 2019 в 13:11 2468 1

Снимка МВР

Зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на директора на НОИ-Силистра и още петима други работещи там за участие в организирана престъпна група за източването на НОИ чрез фалшиви пенсии, предаде БНР.

Групата е действала от 2017 г., като са уреждани пенсии чрез неистински осигурителен стаж за професии, включително от първа категория труд.

Членовете на групата притежавали дебитните карти на пенсионерите и всеки месец си отчитали част от преведените им пенсии - това било заплащането, което те получавали, за да уредят фалшивите документи за инвалидна пенсия.

Пострадалите са подписвали и пълномощни, с които участниците в схемата лично посещавали пощенските клонове, от които са теглили самите пенсии. Директорът на НОИ-Силистра е диктувал по телефона на началника на отдел "Пенсии" лични данни на мнимите пенсионери.

С абревиатурата СМЧ-Пенчев или "Силно мой човек - Пенчев" служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно. Не са извършвани нужните проверки.

По време на разследването са претърсени 14 адреса и са иззети банкови карти, извлечения и ТЕЛК-ови решения. Има данни за 20 души, които са се възползвали от услугата. Сред тях има кметове, зам.-кметове, общински съветници, а и хора без никакъв трудов стаж, допълват от БНР.

Освен директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, обвинения получават началникът на отдел "Пенсии" в града, бивш служител на НОИ-София и тричленно семейство - баща, майка и син.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови