7 г. затвор и запор на имущество заради измами даде съдът на варненски адвокат

OFFNews 10 януари 2020 в 11:17 2535 0

Районният съд-Варна осъди на 7 г. затвор и конфискация на половината имущество 38-годишния адвокат Мирослав Антонов, съобщи Лекс. От 2015 г. до 2017 г. той е извършил 9 измами за 505 623 лв.

Правата на Антонов са отнети до 26 април 2020 г., но днес е бил и задържан в съдебната зала, след като съдът е изменил мярката му за неотклонение гаранция от 10 000 лева. Уважени са и предявените по делото искове от пострадали за причинените им имуществени вреди, поясниха от съда.

Ако присъдата му влезе в сила, Антонов ще загуби правата си, защото едно от основните изисквания за професията са да не си осъждан на затвор за умишлено престъпление от общ характер.

Миналата година Антонов беше обвинен за измами в особено големи размери и представляващи особено тежък случай, от които са пострадали 12 души.

Подсъдимият мамил пострадалите с аргумента, че ще участва от тяхно име в публична продан на имоти по различни изпълнителни дела. Обещавал им правна помощ и съдействие чрез намиране и покупка на имоти във Варна, предлагал им посредничество в преговорите, проверка на състоянието и цялостна подготовка на документите за осъществяване на сделката.

Антонов бил препоръчван на пострадалите от съседи, познати и дори от родителите си. Те му се доверявали заради професията и го ангажирали да ги представлява и да защитава интересите им.

Смекчаващо вината му обстоятелство е, че е възстановил част от причинените щети, но само за 65 353 лева.

Антонов може да обжалва присъдата пред Варненския окръжен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови