Адв. Марковски за банкерката, крала от сметки: Съвременната жена не може да се влюби толкова безпаметно в непознат

Не е спазен вътрешният ред на банката, парите просто са скрити, смята юристът

OFFNews 02 декември 2019 в 09:38 12915 1

Адв. Марин Марковски

Когато има такова престъпление, простият въпрос е къде са парите. Отговорът – парите ги няма. От тук нататък се започва сериозна работа по намиране на парите. Фактът на престъплението е доказан. Могат да възникнат различни версии.

Така адвокат Марин Марковски коментира в сутрешния блок на Нова телевизия историята с банкова служителка, която източни сметки на десетки клиенти, за да изпрати близо 1 млн. лева на виртуалния си приятел.

Парите още не са открити, но е ясна самоличността на въпросния приятел, когото жената твърди, че никога не е срещала наживо. Той живее в монтанското село Мокреш и се е представял с фалшиво име. В действителност човекът се казва Сергей Михайлов. С това име пък се представял на дамата "братовчедът на Мирослав", който служел за свръзка и получател на парите.

Адвокат Марковски сподели, че не вярва в романтичния елемент в историята. Според него съвременната жена не се влюбва толкова безпаметно в непознат. "Тя в реалния си любовник не се включва, да не говорим във виртуалния, пошегува се Марковски. Изхождам от професионалния си опит, който ми налага да познавам съвременните жени, обясни той.

„Механизмът на кражбата е много важен. Той е скучен, но много важен. Банката би трябвало малко повече да охранява влога. Дърпането на парите е станало, когато тя се разпорежда, защото тя има такова право с даден влог. Тя може да внася, да тегли, да превежда по този влог. Банкерката е трябвало да уведоми, съгласно вътрешния ред на банката, своя колежка, която да направи проверка. Този вложител, който иска да направи превод, трябва да представи документ за самоличност. Той трябва да е там. Другата служителка трябва да провери, такъв е редът. Обаче не са го правили”, обясни адвокатът.

„Когато разполага с възможността като служител на банката да се разпорежда с влог, да извършва плащане, това е задължение на банката. Правилникът казва така: Всеки един клиент, който идва да извърши теглене, представя личен документ. Служителката трябва да провери има ли такъв влог. Преводът се извършва без подпис по нареждане, което остава в банката. Тя съобщава, че има клиент, който трябва да извърши даден превод. Нейната колежка не е извършила проверка”, посочи още адвокатът.

Той обаче подчерта, че макар да изглежда примамливо човек да се сдобие с толкова пари, кражбата не си заслужава риска.

„Парите просто са скрити. Следата е скрита и парите също. Най-интересният въпрос е, ако се скрият, заслужава ли си. Да прогнозираме какво ще се случи с тази жена. Тя прави пълни признания, обвинението е доказано. Съкратено съдебно следствие, присъда 18 години. Намаляват се с една трета – стават 12. След 6 години може да излезе от сливенския затвор. На пръв поглед може и да си струва, но това не е така”, обясни адвокатът.

"Сливенският въпрос е тъжна и мъчителна гледка, построен е на едно голо поле. Там животът е много мъчителен. Атмосферата вътре също. Не си заслужава да излежиш присъда, за да запазиш парите", обобщи адвокатът.

Има един въпрос в криминалистиката - струва ли си човек да прави пари от престъпление? Най-общо отговорът е - не си заслужава: има притеснения, затвор, болести, харчове по адвокати, повярвайте, не си заслужава, добави адв. Марковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови