Адвокат: Баневи не искат да се връщат у нас, над 2 седмици са с едни и същи дрехи във френския арест

OFFNews 16 ноември 2018 в 09:52 6296 0

Семейство Баневи не иска засега да се връща в България. Те са добре, като се има предвид, че са за първи път в затвора. Оптимисти са, но децата им липсват. Неприятно е, че от две седмици са с едни и същи дрехи. 

Това заяви адвокатът на Евгения и Николай Баневи - Венсан Пенар, пред bTV. Той уточни, че ги е видял за последно на 14 ноември в Апелативния съд в град Ех ан Прованс. Баневи бяха арестувани в Ница. 

Когато ги задържат на летището, идва техен познат да вземе децата им. Имало е много полицаи на ареста, била е подготвена акция. Няма насилие, агресия, но Баневи са задържани пред много хора и пред децата им. Сложили са им белезници, такава е френската процедура, уточни защитникът.

Ролята на френския съд в момента не е да се занимава с това дали Баневи са виновни или не. Това не е неин проблем, каза още Пенар. А моята е да предам становището на клиентите ми - те не са съгласни с искането за връщане на българските съдебни власти и го заявяват пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи около Европейската заповед за арест и да проверя дали са изрядни, както и да потърся дали има причини френският съд да каже: „Отказвам да върна семейство Баневи на българските власти, обясни адвокатът. 

Той изтъкна два мотива в работата си като защитник - първият свързан с процедурата около заповедта, а вторият – да проверя дали няма други причини, освен заявените от българските власти, за да поискат връщане на Баневи.

Проблемът е, че Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва, уточни адвокатът.

Имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти, стана ясно от думите на Пенар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови