Адвокат Калайджиева: Изправени сме пред избора независим съд или прокурорска република

OFFNews 28 февруари 2020 в 09:57 4317 2

„В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.“ Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Необходимостта от промени в конституционната уредба на съдебната система, които да изяснят кой в нея е кум, кой сват, кой на булката брат, изглежда остана неразбрана само от главния прокурор“, коментира Калайджиева.

От Фондация „Български адвокати по правата на човека“ настояват с промени в конституцията да се запише, че съдебната власт се упражнява от съда, а прокуратурата е автономна от правителството. Искането се посрещна на нож от главния прокурор Иван Гешев. То бе споделено в рамките на консултациите при президента за поправки в основния закон.

„Становището е подготвено в отговор на поканата и аз мога само да благодаря на г-н Гешев, че го популяризира“, допълни Здравка Калайджиева.

„Необходимостта от реформа е изяснена в редица решения на Европейския съд, Венецианската комисия, други международни авторитети. В нашето становище няма нещо особено ново. Но до този момент никой не беше характеризирал моето лично мнение или дейността на „Български адвокати по правата на човека“ като "наглост", допълни Калайджиева.

Тя обяви, че очаква публично извинение от ръководителя на държавното обвинение. "Надявам се компетентните органи да излязат с оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Висшият адвокатски съвет да реагират“, пособи адвокатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

2

order

28.02 2020 в 12:56

„Един човек бил много богат, имал много приятели, много познати, към които бил щедър.
Случило се обаче така, че загубил парите си. Фирмите му фалирали. Приятелите и познатите изчезнали. Жена му го напуснала, децата спрели да му говорят. Целият му живот се сринал. Опитал да намери работа тук и там, но без успех. Накрая, стигнал до дъното на отчаянието, решил да се обеси. С последните си пари влязъл в един магазин да купи въже. В магазина продавачът го попитал:
- За какво ти е това въже, човече?
- Животът ми се преобърна, загубих всичко! Няма вече за какво да живея! Ще се обеся - отговорил той.
Продавачът му дал въжето, а с него и една бележка и му поръчал:
- Щом се прибереш у вас, прочети бележката преди да се обесиш.
Тръгнал си човекът, прибрал се, приготвил примката и се сетил за бележката. Извадил я от джоба си и прочел: "НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА“…
Помислил малко човекът и някаква надежда се зародила у него. Махнал въжето от врата си.
Минало време. Малко по малко човекът започнал пак да се замогва. Възстановил бизнеса си и парите си. Решил да даде угощение в чест на това, че отново живее добре. Поканил целия град, дошъл и продавачът. Стоял кротко на една маса и само наблюдавал. Отишъл при него домакинът и му казал:
- Благодаря ти, добри човече! Ти ми спаси живота с онази бележка. Сега отново съм богат, имам приятели и животът ми има смисъл. Кажи какво да направя за да ти се отблагодаря?
Продавачът го погледнал, поклатил глава и казал:
- Нищо не искам, освен едно - запомни добре, НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА“

706

1

order

28.02 2020 в 12:53

НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА, ГЕШТАПО!!!!!! МИСЛИ ЗА ПОСЛЕ!!!!