Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Адвокатът на бащата на починалото бебе при катастрофата с Местан: Ще обжалваме привличането му като обвиняем

OFFNews 19 декември 2019 в 10:33 3433 1

Привличането на бащата на починалото бебе при катастрофата с Лютви Местан - Юсеин Ахмед, ще бъде обжалвано. Това заяви адвокатът му Николай Димитров пред bTV, според когото обвинението срещу клиента му е първа стъпка към намаляването на вината на политика.

Ако се докаже съпричиняване на смърт, отговорността ще бъде разделена между тях.

В поясненията към постановлението са изброени хаотично няколко разпоредби от Закона за движение по пътищата, като някои от тях се изключват взаимно, други си противоречат, поясни адвокатът.

Той изрази съмнение за начина, по който е изчислена скоростта, с която се е движел клиентът му, а именно 122 км/ч.

"Това се твърди в постановлението за привличане за обвиняем. Ние не сме запознати с начина, по който е изчислена тази скорост. Но веднага извършихме на място 4 следствени експеримента. Дори да се е карал така, от знака "Стоп" има време за реакция от 4 секунди, което е достатъчно време да видиш, че някой се движи по път с предимство и да не тръгнеш да извършваш маневра", каза Димитров.

Димитров коментира думите на Лютви Местан, че колата му е ударена вдясно повече, отколкото вляво, а маневрата е била наляво, което според него означава, че другият водач има вина. Адвокат Димитров поясни, че при внезапна опасност няма как да се очаква реакция като по учебник.

"Главният прокурор Сотир Цацаров обеща по време на мандата си методична помощ от ВКС. Ние не сме сигурни, че такава помощ е оказана, отправили сме искане към Иван Гешев в качеството си на нов главен прокурор да проследи как се е развило това досъдебно производство", обясни адвокатът на семейството.

Катастрофата става на 14 април 2019 г. Шофираният от лидера на ДОСТ Местан автомобил излиза на главния път за Маказа от разклона за с. Загорско. При навлизане в кръстовището удря движеща се по път с предимство кола. Зад волана ѝ е Юсеин Ахмед. Вътре са още съпругата му и двете им деца. На място загива шестмесечната им дъщеря. Местан е задържан и обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Впоследствие пред същото обвинение е изправен и бащата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!